Τσακαλώτος: Θα έχουμε συμφωνία έως τις 24/5

5 λεπτά ανάγνωση
9 Μαΐου 2016

Το Eurogroup στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις, προέβλεψε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση θα είναι η βάση για τη συζήτηση για τον προληπτικό μηχανισμό. Μία πρώτη συζήτηση που έγινε για το χρέος, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και υπήρξε ξεκάθαρα η αίσθηση πως οι δανειστές θέλουν να λύσουν το ζήτημα του χρέους» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτος, η συζήτηση θα είναι σε τρία πεδία: «Το πρώτο είναι το άμεσο επίπεδο λύσης, το δεύτερο το μεσοπρόθεσμο με μέτρα που θα μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 και το τρίτο επίπεδο μακροπρόθεσμα αφορά την ωριμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος 30 ετών.  Νιώθω ανακούφιση γιατί αρχίσαμε να μιλάμε επιτέλους για τη διαχείριση του χρέους».

Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία συγκεκριμένη για να ολοκληρώσουμε τα πάντα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οπως ανέφερε, τον Μάιο θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat, ενώ τον Απρίλιο του 2017  τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. «Εάν λοιπόν θα υπάρξει μία διαφορά τότε θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα και τότε θα υπάρξουν αυτόματες μειώσεις, αλλά όχι στην άμυνα και σε συγκεκριμένα κοινωνικές δομές. Θα υπάρχουν περικοπές δαπανών στο Δημόσιο» τόνισε.

Σε σχέση με το ΔΝΤ δήλωσε: «Ήταν φανερά ικανοποιημένο που συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους. Ήταν επίσης σύμφωνο για τους τρεις χρονικούς ορίζοντες. Θεωρώ πως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για αυτά τα τρία επίπεδα. Όμως είπαν πως ήταν ευτυχείς και θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση έτσι ώστε στις 24 Μαΐου να υπάρξουν τελικές λύσεις».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και