Χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το χρέος

4 λεπτά ανάγνωση
9 Οκτωβρίου 2015

Διαφορά φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά το ύψος του πλαφόν που προτείνουν οι εταίροι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως τα μέλη της ευρωζώνης υποστηρίζουν ένα πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ για την ετήσια πληρωμή των δημόσιων οφειλών.

Ωστόσο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι το ΔΝΤ βλέπει το 15% ως υπερβολικά υψηλό ποσοστό στην περίπτωση της Ελλάδας, προκρίνοντας ως λύση ένα χαμηλότερο πλαφόν της τάξης του 10% του ΑΕΠ, που θα περιορίσει την ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και θα επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

«Εγώ καταλαβαίνω πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρ του 15%, όμως αν λένε πως αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται πως στην εξαμηνιαία έκθεσή του Fiscal Monitor, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το ΔΝΤ προβλέπει χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις για την Ελλάδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.

Forza Grecia! Χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό χρέος το 2026

Χρονιά ορόσημο για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει το 2026 καθώς η

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.