ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα €3,7 δισ. στο 11μηνο

3 λεπτά ανάγνωση
8 Ιανουαρίου 2015

Στα 3,7 δισ. ευρώ ή 2,0% του ΑΕΠ αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, από 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό γίνεται με την παράλληλη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που σε κάθε περίπτωση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο του 2014 στα 3,8 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο σημειώνει, εξάλλου, πως από τον Δεκέμβριο του 2012 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά περίπου 55%.

«Συνεπώς, η χώρα, το 2014, θα παρουσιάσει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Επιτυγχάνεται, έτσι, η αναγκαία συνθήκη για την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδησεις ελληνικου χρηματιστηριου

ΤτΕ: Πλεόνασμα πάνω από €1 δισ. στο ξεκίνημα του έτους

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2026, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα €5,175 δισ. στον προϋπολογισμό το α’ 4μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,175 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α’ τετράμηνο
Τασεις επενδυσεων στην Ελλαδα

Ο δρόμος προς την απόλυτη κανονικότητα και την υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης εξήρε την ομάδα του Οργανισμού