Διατήρηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και το 2014 προβλέπει η Citigroup, παρά τις επίσημες προβλέψεις ελληνικής κυνέρνησης και τρόικας που τοποθετούν στο τρέχον έτος την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, αλλά το 2015. Πιο συγκεκριμένα η Citigroup τοποθετεί στο -1,9% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2014. Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και τρόικα προβλέπουν ανάπτυξη +0,6% για το τρέχον έτος, 2014. Για το σύνολο του 2013, η αμερικανική τράπεζα τοποθετεί την ύφεση στο -3,4%.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Citigroup έχει πολλάκις εκφράσει την άποψή της πως δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία για τους όρους αναδιάρθρωσης του χρέους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαϊου.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιμένει να διαμηνύει πως καμία λύση για το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα δοθεί πριν το κρίσιμο στοίχημα των Ευρωεκλογών.

Όπως υποστηρίζει η Citigroup, η πρόταση των Ευρωπαίων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με επιμήκυνση 50 ετών στην αποπληρωμή των δανείων και μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, αποτελεί τη λιγότερο αμφιλεγόμενη λύση για τη στήριξη της Ελλάδας, μια λύση όμως που δεν θα ελαφρύνει τη χώρα από μεγάλο μέρος του υπέρογκου χρέους της.

Η Citigroup το τελευταίο διάστημα έχει διευκρινίσει πως η μοναδική ρεαλιστική λύση για το ελληνικό χρέος είναι ένα haircut, ωστόσο η επιλογή αυτή έχει φύγει από το τραπέζι.

Facebook Comments