Μεικτά πρόσημα παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης μετά την απογοήτευση που υπήρξε από τα αρνητικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στις 15:01, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,43% στις 6.765 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,18% στις 9.674 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,07% στις 4.332 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται με απώλειες 0,17% στις 334 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θα αναθεωρήσουν τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την επιδείνωση του κλίματος στη Γερμανία, προοιωνίζοντας ότι πιθανότατα θα υπάρξει μια ομαλή διόρθωση στα ταμπλό.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας η Centrica, η οποία υποχωρεί κατά 2,1%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της σε «πώληση» από την UBS.

Η Alstom βρίσκεται στο -4,6%, καθώς όπως όλα δείχνουν η γαλλική κυβέρνηση έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο ώστε να εξετάσει τον όμιλο για πιθανή συμμετοχή του γαλλικού Δημοσίου στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ο CEO της εταιρείας, Patrick Kron, ωστόσο διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Απώλειες και για τις δύο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της Γαλλίας και της Ελβετίας, Lafarge (-2,9%) και Holcim (-1,5%) αντίστοιχα. Η Goldman Sachs υποβάθμισε σε «πώληση» τη σύσταση των δύο εταιριών.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να υποχωρεί στις 55,7 μονάδες τον Φεβρουάριο από 61,7 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως ο δείκτης θα παρέμενε σταθερός στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Εν τω μεταξύ, στο 1,9% διαμορφώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιανουάριο, υποχωρώντας κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE), για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Facebook Comments