Η συνεπής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο, Παρασκευή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα – τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την διαδικασία επιστροφής του πρωτογενούς πλεονάσματος στην ελληνική οικονομία, κτλ – ώστε να εξασφαλίσει την θετική απόφαση του Eurogroup της 1ης Απριλίου 2014 σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της καταβολής της δόσης», τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank, σημειώνοντας ωστόσο πως οι αξιολογήσεις από την τρόικα δεν τελειώνουν εδώ.

Ακολουθεί η αξιολόγηση του Ιουνίου για την καταβολή της τελευταίας δόσης από το ΕΜΣ ενώ οι αξιολογήσεις με τη σημερινή τους μορφή θα συνεχιστούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 όταν θα λήξει και η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την εύρεση μιας συνεπούς λύσης στο θέμα των χρηματοδοτικών κενών ώστε να εξασφαλιστεί και νομικά το ΔΝΤ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Σε αντίθετη περίπτωση, το κενό που θα δημιουργηθεί θα είναι σημαντικό και θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο από τον ΕΜΣ, προειδοποιεί η Eurobank.

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν επίσης πως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μια σειρά από ανοικτά θέματα είναι αναγκαίο να λυθούν μέσα στους επόμενους μήνες με κυριότερο αυτό της ελάφρυνσης του χρέους. Εκτιμούν, μάλιστα, πως παράταση της αδυναμίας εύρεσης λύσης πέρα από την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και θα αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Facebook Comments