Αποφασισμένη για το «ναι σε όλα» προκειμένου να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση είναι η κυβέρνηση. Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς από τις μέχρι τώρα συζητήσεις διαφαίνεται πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).

Η κυβέρνηση έχει καταλήξει πως η μόνη της πιθανότητα για να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο είναι η επένδυση στο…success story. Για το λόγο αυτό, φαίνεται πως είναι έτοιμη να παραδώσει όλα τα «κάστρα». Από τα εργασιακά και τη ΔΕΗ έως τους πλειστηριασμούς και τα κοινωνικά επιδόματα. Ήδη, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιοι υπουργοί 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να μειωθεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι.

Παρελθόν πρέπει να θεωρούνται και τα προνόμια των συνδικαλιστών, καθώς η κυβέρνηση δέχθηκε και αναμένεται να νομοθετήσει άμεσα και για τα εργασιακά, που αφορούν στις αλλαγές στο πλαίσιο για τις απεργίες, αλλά και την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων.

Με την έναρξη και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επεισοδιακή συνέχιση των υπολοίπων, κάτω από δακρυγόνα και ξύλο ΜΑΤ-συλλογικοτήτων, η κυβέρνηση έκλεισε το πλέον κομβικό προαπαιτούμενο.

Ακόμη και το ιδεολογικό ταμπού του Δημοσίου σπάει και παραδίδεται στην αξιολόγηση, την κινητικότητα και στην επιλογή Γενικών Διευθυντών μέσω ΑΣΕΠ.

Το θέμα των επιδομάτων παραμένει τυπικά ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί αύριο, μαζί με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ωστόσο, πηγές των δανειστών εκτιμούν πως θα υπάρξει συμφωνία.

Εάν οι συζητήσεις –και οι κυβερνητικές παραχωρήσεις- προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση, την επόμενη Δευτέρα στο Eurogroup της  4ης Δεκεμβρίου ελπίζει να εισπράξει τα «εύσημα» των υπουργών Οικονομικών, μαζί με την τεχνική συμφωνία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων για τα 95 προαπαιτούμενα, προκειμένου το επόμενο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου η κυβέρνηση να δώσει την τελική έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Facebook Comments