Το άνοιγμα στο -30% για τις μετοχές των δύο μετοχών, δεν έχει καμία σχέση με τη μετέπειτα πορεία τους στο ταμπλό, όπου η μεν Eurobank έκλεισε με μεγάλα κέρδη 20%, στα 0,18 ευρώ, με χαμηλό στα 0,1050 ευρώ και στη δε Εθνική οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν στο 10,38%, με κλείσιμο στα 0,4660 ευρώ και χαμηλό στα 0,3640 ευρώ. Η αγορά προεξοφλεί ότι η Eurobank, έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να το παλέψει αν βγει στις αγοράς.

Eνεργοποιώντας αφενός τα  Cocos, αφετέρου ανακοινώνοντας αύξηση κεφαλαίου, είτε με συμμετοχή παλαιών μετόχων, είτε νέων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η option του καλού κομματιού του Τ.Τ., κάτι όμως, που θ’ αργήσει να γίνει. Στην Εθνική, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, υποστηρίζει η αγορά. 

Κι αυτό διότι η αύξηση κεφαλαίου περί το 1 δις. ευρώ που  αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ορίου της κάλυψης εκ μέρους των ιδιωτών επενδυτών για να παραμείνει η τράπεζα στον ιδιωτικό τομέα, είναι ανέφικτο. Ήδη με την ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ παραδοσιακοί μέτοχοι, όπως η Εκκλησία που έχει πάνω από 1,5%, ασφαλιστικά ταμεία, πάνω από 12%, ξένα funds πάνω από 22%, είναι εγκλωβισμένοι. Θέμα με τις καταθέσεις δεν υπάρχει, διαμηνύουν στελέχη της τράπεζας, διότι υπάρχουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ.  Το πιθανότερο σενάριο είναι να δρομολογηθούν πωλήσεις παγίων, θυγατρικών στο εξωτερικό και ακινήτων. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφώθηκε στα 571 εκατ. ευρώ και της Eurobank κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν Alpha και Πειραιώς, με τις δύο τράπεζες να έχουν περισσότερες ελπίδες συμμετοχής ιδιωτών, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Άλλωστε, έχει δρομολογηθεί ήδη η διαδικασία αύξησης  κεφαλαίου. Κέρδη 2,5% για την Πειραιώς και 4,39% για την Alpha και με κεφαλαιοποίηση 187 εκατ. ευρώ και 317 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το καλό κλίμα πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές του 25άρη, με τον ΟΤΕ να ανακάμπτει καταγράφοντας άνοδο 5,32%, στα 4,95 ευρώ, ΔΕΗ πάνω από 4%, στα 5,11 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή 3,20%, στα 2,58 ευρώ, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ, στα 3,66 ευρώ και 9,59 ευρώ αντίστοιχα, Coca Cola και ΕΛΠΕ με κέρδη κοντά στο 1%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 56,6 εκατ. ευρώ, όπου στην ΕΤΕ, την Ιντραλότ, τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola, τη ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Alpha και  ΟΤΕ έγιναν τα 55,9 εκατ. ευρώ! Δηλαδή έντεκα μετοχές αποτέλεσαν ένα χρηματιστήριο!  Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 829,08 μονάδες, αφού πρώτα βρέθηκε στα χαμηλά των 799 μονάδων.  

Facebook Comments