Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Λίγη ώρα νωρίτερα το ΔΝΤ δημοσιοποιούσε την έκθεσή του για την Ευρωζώνη, περιλαμβάνοντας συστάσεις προς την ΕΚΤ, κάτι που στο παρελθόν είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της τακτικής που έχει αποφασιστεί στη Φραγκφούρτη, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια θα συγκρατηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα από τα κεφάλαια που θα διαθέσει η ΕΚΤ στις τράπεζες μέσω των νέων πολυετών δανείων.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ένας σημαντικός οδηγός για τον μελλοντικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Βεβαίως, η ανατίμηση που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα του 2012 είχε επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών. Στο παρόν πλαίσιο, μία ανατιμημένη ισοτιμία αποτελεί κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης», είπε.

 

Από το 1,20 έναντι του δολαρίου στα μέσα του 2012, το ενιαίο νόμισμα έχει ανατιμηθεί κοντά, αλλά δεν έχει χτυπήσει, στο επίπεδο του 1,40 τους τελευταίους μήνες, με την Fed να συνεχίζει να τονώνει με επιπλέον ρευστότητα την οικονομία της και μειώνοντας έτσι την αξία του δολαρίου.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν παραπονεθεί για το ισχυρό ευρώ, καθώς η ισοτιμία έχει αρνητικές συνέπειες για τις εισαγωγές. Ο Ντράγκι έχει δεχθεί πιέσεις να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ανόδου αυτής του νομίσματος, παρόλο που η ΕΚΤ δεν «μπορεί» να ελέγξει το ευρώ, και αντί αυτού επικεντρώνεται στον πληθωρισμό.

Με την πληθώρα επιπρόσθετων εργαλείων νομισματικής πολιτικής που περιγράφηκαν από τον Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, πολλοί ειδικοί της αγοράς νομισμάτων προβλέπουν ότι το το ευρώ μπορεί να αρχίσει αποδυναμώνεται. Ωστόσο, το ευρώ έχει παραμείνει πεισματικά ανθεκτικό.

Ο Ντράγκι μίλησε επίσης για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της, παραμένουν καθοδικοί.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθώς και οι εξελίξεις τόσο στις αναδυόμενες οικονομίες της όσο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις οικονομικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ, μέσω της επίδρασής τους στις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της περιοχής», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Facebook Comments