Η κρατική παρέμβαση αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς μέχρι πρότινος η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαίωνε ότι ο τραπεζικός κολοσσός BES, που ιδρύθηκε το 1869, διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες επισφάλειες.

Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη η BES παραδέχθηκε ότι καταγράφει ζημιές-ρεκόρ συνολικού ύψους 3,57 δις ευρώ. Έκτοτε, η μετοχή της τράπεζας έχασε το 65% της αξίας της, πέφτοντας στα 12 σεντς στο «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την κρατική παρέμβαση της Λισαβόνας. Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η τράπεζα θα ενισχυθεί και από κοινοτικούς πόρους για τη στήριξη των τραπεζών, παρότι επισήμως η Λισαβόνα έχει αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης των πιστωτών της. Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα παρέμβαση δεν σηματοδοτεί «επιστροφή της κρίσης» στην Πορτογαλία, δείχνει ωστόσο πόσο επισφαλής παραμένει η κατάσταση της οικονομίας.

«Καλή» και «κακή» τράπεζα

Το σχέδιο παρέμβασης προβλέπει τα εξής: η Banco Espirito Santo διαχωρίζεται σε μία «καλή» και μία «κακή» τράπεζα (bad bank). Η «καλή τράπεζα» ανακεφαλαιοποιείται με συνολικά 4,9 δις ευρώ και αποτελεί, από τις 3 Αυγούστου, το διάδοχο σχήμα της παλαιάς BES. Με την οικονομική ένεση από Λισαβόνα και Βρυξέλλες, τα «ίδια κεφάλαια» της τράπεζας αυξάνονται και πάλι σε 8,5%. Η «κακή τράπεζα» απορροφά τα «κόκκινα» δάνεια και άλλες επισφάλειες της παλαιάς BES. Τις ζημιές που θα καταγράψει καλούνται να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι πιστωτές της τράπεζας. «Όλες οι καταθέσεις, όλες οι τραπεζικές υπηρεσίες και όλες οι θέσεις εργασίας διατηρούνται στο ακέραιο», δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στη Λισαβόνα.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι ο μητρικός όμιλος Espirito Santo International με 20% των μετοχών. Σημαντικό μερίδιο διαθέτει όμως και η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole, η οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά από τις επισφάλειες.

Facebook Comments