Μπαράζ προεκλογικών μέτρων – μόνιμου και μη χαρακτήρα – σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να… ρεφάρει από την ζημιά που έχει προκαλέσει το ζήτημα Πολάκη αλλά και να ξορκίσει την δημοσκοπική κατρακύλα εν όψει ευρωεκλογών, τα οποία σκοπεύει μάλιστα να ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, λογαριάζοντας φυσικά για μία ακόμη φορά, χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή του δανειστές. Ξεκάθαρα η κυβέρνηση επιλεγεί να επενδύσει σε δώρα, αντί στην αναζωογόνηση της αναιμικής ανάπτυξης οικονομίας, την στιγμή που οι επενδύσεις έχουν παγώσει.

Μάλιστα αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους οι οποίοι οδήγησαν την S&P να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας όπως ευρέως αναμενόταν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο οίκος, περνώντας ένας σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, βασικός περιορισμός ως αρνητικός παράγοντας για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, παραμένει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να περικόπτει τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις προς όφελος των τρεχουσών δαπανών, ιδίως εκείνων για κοινωνικές μεταβιβάσεις. Σε άλλο σημείο της έκθεσης  αξιολόγησης της Ελλάδας ο οίκος επισημαίνει πως λόγω των επικείμενων εκλογών, οι πολιτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης της χώρας με το ανώτατο όριο για τις δαπάνες.

Το κόστος όλων αυτών των μέτρων που έχει θέσει η κυβέρνηση στο τραπέζι πλησιάζει τα 6 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος για φέτος διαμορφώνεται στο… ένα έκτος αυτό του ποσού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την όλο και πιο έντονη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας μάλιστα πως τα υπερπλεονάσματα από  τα οποία και προκύπτει ο δημοσιονομικός χώρος, έχουν δημιουργηθεί λόγω του κουρέματος των δαπανών για επενδύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι έτοιμος να τα δώσει όλα για όλα προκειμένου να σώσει ότι σώζεται στις κάλπες, ποντάροντας και αυτή τη φορά στη γνωστή του συνταγή του «θα», «εξαγοράζοντας» ουσιαστικά ψήφους με αντάλλαγμα την επιστροφή μέρους της τεράστια αφαίμαξης των εισοδήματων στην οποία υποχρέωσε τους φορολογούμενους το τρίτο μνημόνιο. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του Απριλίου, το υπερπλεόνασμα έφθασε συνολικά την περίοδο 2016-2018 στα 13 δισ. ευρώ…

Την πρόθεση αυτή για την βροχή προεκλογικών «δώρων» η κυβέρνηση την αποκάλυψε στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019», σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το οποίο απέστειλε στις Βρυξέλλες, το οποίο μιλά για την δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. «Οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, εξασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, ταυτόχρονα, δημιουργώντας τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα», όπως αναφέρεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται στο 4,7% του ΑΕΠ (και στο 4,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον ορισμό της ενισχυμένης εποπτείας. Ο στόχος, όπως είναι γνωστό, είναι στο 3,5%.

Και το γεγονός ότι όλα αυτά τα «δώρα» θα ανακοινωθούν άμεσα επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ ότι «ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων».

Το νέο πακέτο παροχών περιλαμβάνει λοιπόν ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ καθώς και One-off 13η σύνταξη σε μορφή επιδόματος. Πιο αναλυτικά, αυτά που αναμένεται να ανακοινωθούν στα πλαίσια της… επιχείρησης αναστροφής του κακού κλίματος που υπάρχεις ήμερα λίγες μέρες πριν τις ευρω-κάλπες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα εξής:

  • Επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στο 13% από 24%, όπως δηλαδή ίσχυε του 2014 πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον καταργήσει και μετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ επίσης, στο 13% από 24%, βασικών τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια, η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες κτλ.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
  •  Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, το οποίο θα αφορά τα εισοδήματα του 2020 και μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις  το 2019-2023.
  • Μη μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ). Αυτό αρά το γεγονός ότι ΔΝΤ και Κομισιόν να θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του μέτρου και επιμένουν στην τήρηση της συμφωνίας για μείωσή του το 2020.
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Επαναφορά της έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρων. Έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία για κάποιο μικρό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε.
  • Αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
  • 13η σύνταξη σε μορφή εφάπαξ επιδόματος αν και μέσα από συνέντευξή του ο Αλέκος Φλαμπουράρης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αποτελέσει μόνιμο μέτρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη».

Facebook Comments