Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μιλώντας στη Βουλή  για το περίφημο  νομοσχέδιο περί δημόσιων συναθροίσεων  είπε  επί λέξει  «Πρέπει λοιπόν επιτέλους να πάρουμε λοιπόν τα δικαιώματα στα σοβαρά θέλω να δανειστώ τον τίτλο ενός βιβλίου ενός μεγάλου  Αμερικανού νομικού στοχαστή, του  Roland Dworkin  ο οποίος απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Αυτό επιχειρούμε σήμερα, να εναρμονίσουμε την ελευθερία που απορρέει από το Σύνταγμα με την ισότητα των δικαιωμάτων. Να πάψουν κάποτε οι αυτόκλητοι υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να τις καταχρώνται εις βάρος των υπολοίπων»

Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να λέει «Συγχαρητήρια, υπάρχει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει τον Dworkin. Μπράβο κ. Τσακαλώτε». Επικράτησε αναστάτωση και ακούστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει «Εγώ τον έχω διαβάσει, εσύ τον έχεις διαβάσει;» Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση.  «Στη Βουλή μιλάμε στον πληθυντικό κ. Τσακαλώτε. Τον ενικό να τον αφήσετε για τις δικές σας εσωτερικές συγκεντρώσεις, όταν τσακώνεστε μεταξύ σας. Εδώ είναι Κοινοβούλιο και θα μάθετε ότι υπάρχουν κανόνες».

Αυτό το «παραπολιτικό» σκηνικό με την κοντρίτσα του, ήταν ότι έμεινε όλο κι όλο  από την εξαιρετική αυτή αποστροφή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό ή για την ακρίβεια ούτε αυτό ολόκληρο μια που στα περισσότερα γραπτά ρεπορτάζ αναπαράχθηκε από το σημείο «Θέλω να δανειστώ τον τίτλο….» στα δε τηλεοπτικά ούτε καν από εκεί …. Όσο για τους βουλευτές -ένθεν κακείθεν για να είμαστε έντιμοι και ακριβείς- ανάθεμα κι αν έπιασε κανείς τους τι είπε ο πρωθυπουργός  επικαλούμενος τον Dworkin παρότι υπήρχε το επεξηγηματικό  «απέρριπτε το ασυμβίβαστο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας» 

Προσωπικά αν ήμουν στη θέση του Κ Μητσοτάκη θα τους έλεγα κι ένα  «Η ισότητα είναι το ίσο ενδιαφέρον που μια κυβέρνηση πρέπει να εκδηλώνει για κάθε πολίτη από τον οποίο αξιώνει τον σεβασμό των νόμων. Καμία κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη αν δεν δείχνει ίσο ενδιαφέρον για την τύχη καθενός από τους πολίτες της» και ως προς τον κ Τσακαλώτο θα τον παρέπεμπα στις εκπληκτικές αντιπαραθέσεις Skalia -Dworkin   για την ερμηνεία του Συντάγματος, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί είπε αυτό το άκρως  κοκορίστικο «Εγώ τον έχω διαβάσει, εσύ τον έχεις διαβάσει;» Ωπα παμμέγιστε! Εικάζω -με κίνδυνο να τον αδικήσω το ομολογώ- ότι θα διάβασε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιβλίο του Dworkin …  «Η αμερικάνικη δημοκρατία σε κίνδυνο» ή και το «Ισότητα»!

Σε κάθε περίπτωση ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος εκεί μέσα  έπιασε το γεγονός ότι ο τίτλος του βιβλίου είχε ήδη ειπωθεί,  πριν ειπωθεί ο συγγραφέας :«Παίρνοντας τα δικαιώματα στα σοβαρά» το πρώτο έργο του Dworkin …. Αν το είχαν καταλάβει η όποια αντιπαράθεση αν εκδηλωνόταν,  θα επικεντρωνόταν  στην υπαρκτή κριτική που δέχθηκε τότε στα τέλη των 70ς  και φευ δεν ήταν εξ αριστερών ήταν εκ δεξιών!  Σας αφήνω με ένα άλλο δικό του απόσπασμα από μια συνέντευξη  «Το αληθινό ερώτημα είναι το φιλοσοφικό ερώτημα: Αν το κράτος πρέπει να εκδηλώνει ίσο ενδιαφέρον για κάθε πολίτη, τότε ποια ισότητα πρέπει να εδραιωθεί;»

Facebook Comments