Θέλω να είμαι σαφής εξ αρχής: Όταν ένας όρος χωράει το σύμπαν όλο εντός του,  εγώ θέλω να ξέρω τα όρια του! Ακόμη κι αν ο όρος είναι άδολα θετικός όπως  «Αγάπη» θέλω να μου εξηγήσουν τι δεν περιλαμβάνει, που δηλαδή η «Αγάπη» παύει να είναι άδολη αλλά «ζητά τα εαυτής»  για να θυμηθούμε την ΙΓ προς Κορινθίους…. Λοιπόν είμαι ένθερμη υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας στον βαθμό που ο πολιτισμός των άλλων δεν θίγει θεμελιώδη δικά μου δικαιώματα και κεκτημένα. Αν δηλαδή μου εμφανιστεί π.χ το μοντέλο των Μορμόνων ή των ultra Orthodox Εβραίων ή των πιστών του Ισλάμ  ή των υστερικών made in USA φεμινιστριών  στην αυλή μου για να μπολιαστώ πολυπολιτισμικά, λυπάμαι αλλά δεν ….

Ποια είναι τα κεκτημένα μου; Ότι δεν κρίθηκα ως γυναίκα από την παρθενία μου μέχρι το γάμο ούτε από την υπακοή μου στον κύριο και αφέντη μου μετά τον γάμο. Ότι αν δεν πέτυχα τον άντρα της ζωής μου στον γάμο μου, έχω το δικαίωμα να χωρίσω χωρίς να καταστραφεί η υπόλοιπη ζωή μου είτε ξαναπαντρευτώ είτε μείνω single γιατί έτσι μ αρέσει. Ότι δεν χρειάζομαι την υπογραφή του πατρός ή του συζύγου μου για τα επιχειρηματικά  τα περιουσιακά ή τα παιδιά μου (να ξέρετε ότι την χρειαζόμουν όταν ήμουν εγώ νέα) Ότι σπούδασα και εργάζομαι ισότιμα με τον μεγαλύτερο αδελφό μου ο οποίος με τη σειρά του δεν φορτώθηκε στην πλάτη του την «καημένη χήρα αδελφή με τα δύο παιδιά»  καταστρέφοντας τη δική του ζωή (να ξέρετε ότι αυτό συνέβη στον θείο μου και τις αδελφές του).

Ότι δεν φοβήθηκα ποτέ μα ποτέ ότι θα μου επιτεθεί κάποιος νταής λιγούρης επειδή φορούσα κολλητό φόρεμα και  γύριζα σπίτι μου μεταμεσονύκτια μόνη μου (ξέρετε ότι αυτό ήδη συμβαίνει σε κάποιες περιοχές). Ότι οι συνάδελφοι μου στη δουλειά με σεβόντουσαν όπως ακριβώς τους σεβόμουν κι εγώ κι ότι ποτέ μα ποτέ δεν με προσέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο που είχε να κάνει με το φύλο μου. Ότι τσακωνόμουν επι ίσοις όροις με τους συναδέλφους μου αλλά και γλένταγα επι ίσοις όροις μαζί τους χωρίς κόμπλεξ και χωρίς υπερευαισθησίες της συμφοράς. Ότι απόλαυσα το φλερτ και την ελευθερία στις διαπροσωπικές σχέσεις των 70ς 80ς 90ς  χωρίς να νοιώθω τους άντρες εχθρούς μου (ξέρετε ότι αυτό ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες).

Ότι για κανέναν μα κανέναν λόγο δεν θα επιτρέψω- στον βαθμό που μπορώ να επηρεάσω- η εγγονή μου  η Μαριάνα να ζήσει με λιγότερες ελευθερίες ως γυναίκα ή να μεταλλαχθεί σε υστερικό κακέκτυπο γυναίκας του 19ου αιώνα…. Όποιος ή όποια έρχεται στην αυλή μου θα ζει με τους δικούς μου κανόνες με τη δική μου αντίληψη πολιτισμικών προτύπων και θα σέβεται την εγγονή μου που με τη σειρά της θα σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους. Τα χαζά περί διαφορετικότητας των πολιτισμών όταν μπαίνουν από την κερκόπορτα κάθε λογής δηλητηριώδη φρούτα ξένων Παραδείσων, κομμένα! Όπως κι αν ονομάζεται ο «Παράδεισος».

Facebook Comments