Θα μου πείτε, σιγά τη μεγάλη διαπίστωση. Αλλά το έχω τόσες μέρες στο μυαλό μου και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. 

Είναι φανερό πως είμαστε αντιμέτωποι με μία «επικίνδυνη» κυβέρνηση, η οποία για εσωκομματικούς αλλά και ψηφοθηρικούς λόγους, παίζει συνεχώς το παιχνίδι των καθυστερήσεων, φλερτάροντας με την ρήξη και το τορπίλισμα της συμφωνίας, με σκοπό… στο τέλος (φυσικά) να ενδώσει, αλλά έχοντας εντωμεταξύ προκαλέσει ήδη σοβαρά πλήγματα στην ελληνική οικονομία. 

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, σε καμία περίπτωση δεν κάνει τη δουλειά της. Προφανώς μάλλον δεν θέλει αυτή τη στιγμή να «κουνήσει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη θέση της – παρά τα καρφιά περί εκλογών που έχει κατά καιρούς ρίξει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – αλλιώς η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει «καυτά» θέματα που προκύπτουν από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν εξηγείται. 

Αλλά ας γίνω πιο σαφής. Από την Πέμπτη το βράδυ – και κυρίως την Παρασκευή – έχει προκύψει το θέμα που όλοι λίγο-πολύ έχετε διαβάσει, περί του ΕΝΦΙΑ ως το 2031. Αυτό το θέμα προέκυψε από την ειδική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται έσοδα από τον… «άδικο και παράλογο φόρο, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί» (όπως έλεγε προεκλογικά Αλέξης Τσίπρας), της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη 15ετία.

Το υπουργείο Οικονομίας υποβάθμισε το θέμα λέγοντάς μου πως η έκθεση αυτή αποτελεί απλά μία άσκηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φοροαπαλλαγές στα δημοσιονομικά της χώρας. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συζήτησης του τι επιπτώσεις θα έχει το κίνητρο των φοροαπαλλαγών, χρειαζόταν να γίνει μία άσκηση, και για να γίνει αυτή η άσκηση χρειάζονταν δύο πράγματα. 

Πρώτον, χρειάζεται να υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας (κι έτσι προκύπτει το 2031 αφού μέχρι τότε δίνεται η δυνατότητα των φοροαπαλλαγών). 

Δεύτερον, χρειαζόταν να υπάρχουν κάποιες παράμετροι. Δεομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ υπάρχει σήμερα, υπολογίστηκε και αυτός μαζί με όλα τα υπόλοιπα ( όπως ο σημερινός ΦΠΑ ! ) για να βρεθεί η επίπτωση ή το όφελος στο τέλος της επόμενης 15ετίας.

Όπως μου εξήγησε το υπουργείο, αυτή η άσκηση έγινε κυρίως για να δείξει η κυβέρνηση στο ΔΤΝ ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση αλλά, αντίθετα, θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος ύψους 1,45 δισ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές. «Ο ΕΝΦΙΑ νομοθετείται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας».

Ανάλογες ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη  ο οποίος είπε ότι «οι κυβερνήσεις είναι αυτές που αποφασίζουν για τον ΕΝΦΙΑ», με τον  γενικό γραμματέα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι το όλο θέμα ήταν μια απλή προβολή με τα σημερινά δεδομένα.

Και επανέρχομαι στην… παραδοχή του υπουργείου Οικονομίας: «έγινε για να δείξουμε στο ΔΝΤ ότι προκύπτει δημοσιονομικό όφελος».

Συνεπώς, αυτή η έκθεση βρίσκεται στα χέρια των δανειστών

Επίσης, αν και το υπουργείο τονίζει ότι δεν υπάρχει (ακόμα) θέμα ΕΝΦΙΑ ως το 2031, στις προβλέψεις του… υπάρχει. Και από αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει «δημοσιονομικό όφελος».

Αρα, η κυβέρνηση δίνει στοιχεία στο ΔΝΤ τα οποία βασίζονται σε κάτι που αρνείται (σε μας) ότι υπάρχει, αλλά στο ΔΝΤ λέει ότι η ύπαρξή του θα φέρει όφελος στην ελληνική οικονομία.

Η λοιπόν η κυβέρνηση λέει ψέματα στο ΔΝΤ, ή λέει ψέματα σε μας. Ένα από τα δύο.  

Γιατί, αν και δεν είναι νόμος του κράτους, ωστόσο βρίσκεται σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας. Φυσικά η αλήθεια θα φανεί σύντομα.

Και από την άλλη, θα περίμενε κανείς την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία θα έπρεπε να αρπάξει την ευκαιρία και να βρίσκεται στα  «κάγκελα». 

Εγώ αναζήτησα την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη μέρα της κατάθεσης του νόμου και της έκθεσης στη Βουλή, και μάλιστα από στελέχη της που θεωρούνται «αρμόδια« για το θέμα του αναπτυξιακού ή/και του ΕΝΦΙΑ.

Η απάντηση που έλαβα ήταν… αποστομωτική: «Δυστυχώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω τον αναπτυξιακό νόμο ούτε και την έκθεση. Είδα τα δημοσιεύματα, αλλά δεν πρόλαβα».

Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ακάθεκτη τα πισωγυρίσματα, τις καθυστερήσεις και μας φέρνει κάθε τρεις και λίγο αντιμέτωπους με τον γκρεμό. Γιατί η αντιπολίτευση απλά δεν ασχολείται. Τα… νέα της Βουλής δεν τα διαβάζουν στη Βουλή αλλά στοinternet και στις εφημερίδες. 

Με μία κυβέρνηση που αλωνίζει και με μία αντιπολίτευση που… απουσιάζει, τι περιμένετε; Για γέλια και για κλάματα.

Facebook Comments