Θα συμφωνήσουν και θα μας… ξανακάψουν
«Συμφωνία έως τον Μάρτιο αλλιώς καήκαμε» ψυχανεμίζομαι πως θα διαμηνύσει προσεχώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Συμφωνία έως τον Μάρτιο αλλιώς καήκαμε» ψυχανεμίζομαι πως θα διαμηνύσει προσεχώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Συμφωνία έως τον Μάρτιο αλλιώς καήκαμε» ψυχανεμίζομαι πως θα διαμηνύσει προσεχώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στα πλαίσια της περσινής ανάλογης φράσης που μοιράστηκε ο ΥΠΟΙΚ με τον κ. Σταθάκη για την α’ αξιολόγηση («καήκαμε αν η αξιολόγηση δεν κλείσει Απρίλιο (2016) και πάει για Μάιο-Ιούνιο»). Και το αποτέλεσμα ήταν να την κλείσουν τον Σεπτέμβριο και φυσικά να… καούμε με τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν.
Αυτή τη φορά, για.. Μάρτιο και βλέπουμε φαίνεται πως πάνε τα πράγματα, μετά τα «ορόσημα» του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και της 26ης Ιανουαρίου τα οποία έγιναν στάχτες, με τον Φεβρουάριο να μοιάζει πλέον επίσης επίφοβος. Το σίγουρο είναι πως και αυτή η συμφωνία θα μας… κάψει.
Μία… ιστορική φράση την οποία έχει ξεστομίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τελευταίο διάστημα είναι πως «η β’ αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα». Και στο… παρασκήνιο, κατά τα άλλα, το οικονομικό επιτελείο τρέχει και δεν φτάνει να ετοιμάσει τις προτάσεις του για τα… νέα μέτρα με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση… Φυσικά, χωρίς QE και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…
Όπως μαθαίνουμε, τα νέα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αφορολογήτου με στόχο – αλλά όχι και… στοίχημα – να μην πειραχτούν και οι συντάξεις, νέα αναθεώρηση του ΦΠΑ, καθώς και αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων του δημοσίου. Οι προτάσεις της διαμορφώνονται στα 2-2,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά 5 δισ. ευρώ, και δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δεν διαψεύδει, να διαρκέσουν έως το 2021.
Οι πιθανότητες για συμφωνία αυτό το μήνα είναι μηδενικές, αφού οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει και η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών παραμένει στον… αέρα, με την Κομισιόν να δηλώνει άγνοια. Επόμενη στάση, αναγκαστικά, είναι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ωστόσο και εκεί τα πράγματα φαίνονται αρκετά δύσκολα αφού ήδη οι αξιωματούχοι της Ε.Ε διαμηνύουν πως πάμε για Μάρτιο και… βλέπουμε, ενώ η κόντρα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης καλά κρατεί.
Λίγες ώρες πριν το EWG, το οποίο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει κρίσιμο αλλά θα αποδειχθεί μία ακόμη… τρύπα στο νερό με μοναδικό «τυράκι» την υπόσχεση για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εντός του μήνα, αξιωματούχος του Eurogroup έστειλε νέο αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα: «Μείνετε προσηλωμένοι στη συμφωνία και τους κανόνες».
Η ελληνική πλευρά «απάντησε» στην πάσα της Ε.Ε και επανέλαβε πως η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση της συμφωνία, διαμηνύοντας ωστόσο προς τους θεσμούς: «Σταματήστε να έρχεστε πίσω με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».
Αυτό δείχνει πως για μία ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει το θέατρο της σκληρής διαπραγμάτευσης, τη στιγμή που έχει ήδη δρομολογήσει το «ναι σε όλα» και έχει ετοιμάσει και προτάσεις για νέα μέτρα, καθυστερώντας τις διαπραγματεύσεις για το… θεαθήναι και καταλήγοντας στο παρά ‘5 να φέρει πίσω την χειρότερη συμφωνία που θα μπορούσε.
Ο Μάρτιος όμως, στον οποίο φαίνεται πως στην καλύτερη περίπτωση οδεύουν πράγματα, θα αποδειχθεί… γδάρτης για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το Eurogroup θα συγκληθεί λίγες μόλις ήμερες μετά τις ολλανδικές εκλογές, με όλα να δείχνουν ότι το κόμμα του Ντάισελμπλουμ θα δυσκολευτεί να βρεθεί και πάλι στην εξουσία.
Σε αυτή την περίπτωση, η θέση του Ολλανδού στο Eurogroup αποδυναμώνεται σημαντικά με το ζήτημα της αντικατάστασής του σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει στις εκλογές να βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο. Όπως ανέφερε και η FAZ, η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών. Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν προβλέπεται ότι επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, όμως είναι αμφίβολο ότι ο Ντάισελμπλουμ θα έχει την υποστήριξη της μελλοντικής ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να «παίζουν» τα ονόματα των αντικαταστατών του, όπως ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος και ο Σλοβάκος ομόλογός του Πίτερ Κάζιμιρ, ο οποίος βέβαια πρότεινε να παραμείνει Πρόεδρος ο Ντάισελμπλουμ ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία
Αν χαθεί και ο Μάρτιος, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Οι εκλογές στη Γαλλία τον Μάιο θα οδηγήσουν στην αποχώρηση του μεγαλύτερου σύμμαχου (με δικαίωμα ψήφου) της Ελλάδας στο Eurogroup, ενώ εντείνεται και ο εκλογικός πυρετός στη Γερμανία εν όψει της κάλπης που θα στηθεί το φθινόπωρο, με την Μέρκελ να μην έχει περιθώρια (αλλά και διάθεση) να δείξει ευελιξία προς την Ελλάδα.
Facebook Comments