Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουμε την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και πιστεύουν την προπαγάνδα την οποίαν χρησιμοποιούν για να μπερδέψουν τους πολίτες και να διαιωνίσουν την παραμονή τους στην εξουσία, παρά την τεράστια αποτυχία τους. Έτσι και μετά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Επιχείρησαν να βαφτίσουν ως… «επιτυχία» τη νέα, προκλητική υποχώρηση τους, την τρομακτική τους αποτυχία. Και βγήκαν να…«πανηγυρίσουν», προφανώς ενθυμούμενοι την φράση του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκαίμπελς, που έλεγε «όσο πιο τερατώδες είναι το ψέμα, που θα του πεις τόσο πιθανότερο να το πιστέψει ο λαουτζίκος».

Έτσι λοιπόν, μετά τη νέα κυβίστηση, στην κυβέρνηση ανακάλυψαν τα…«αντισταθμιστικά μέτρα», όπως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, είχαν ανακαλύψει, για να δικαιολογήσουν προπαγανδιστικά το καταστροφικό Γ’ Μνημόνιο, που έφεραν το…«παράλληλο πρόγραμμα», που φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Γιατί ήταν ανύπαρκτο, όπως και τα «αντισταθμιστικά μέτρα», που ουδέποτε θα δουν οι πολίτες.

Ας δούμε λοιπόν, βγάζοντας τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας, τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του, που είναι ομόφωνες, δηλαδή ΚΑΙ με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και του συμμετέχοντος υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου:

  1. Δεν ολοκληρώθηκε, όπως νόμισαν αρκετοί, η β’ αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκας, που συμφωνήθηκε να επιστρέψουν στη χώρα το προσεχές διάστημα. Πιθανότητα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
  2. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη για την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Η συμφωνία για την αξιολόγηση μπορεί να επέλθει τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάϊο η κι αργότερα, αφού «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μέχρι τον προσεχή Ιούλιο» Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι επί της ουσίας. Αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το πέρας των κρίσιμων για την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και για την ευρωζώνη, εκλογών στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο.
  3. Αυτό που πράγματι συμφωνήθηκε, όπως ανακοινώθηκε, είναι να γίνουν παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό και στο εργασιακό. Δηλαδή μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 16,1% του ΑΕΠ, όπως είναι κι η δέσμευση, που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πιέσεις για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Όπως έχει ήδη ζητήσει το ΔΝΤ. Για το φορολογικό είναι βεβαία, η μείωση έως κι η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου. Στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί από τα 8900 ευρώ στα 5900. Και φυσικά θα προωθηθούν οι ομαδικές απολύσεις, που δεν ήθελε με τίποτα η κυβέρνηση κι ο συνδικαλιστικός νόμος. Με λίαν αμφίβολη την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που αιτείτο η κυβέρνηση Τσίπρα.
  4. Το εύρος και το περιεχόμενο των αλλαγών, που όσο διαιωνίζεται η διαπραγμάτευση, θα είναι πιο επαχθές, θα εξαρτηθεί από την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, που εκ των πραγμάτων έχουν και τον πρώτο λόγο.
  5. Δεν διευκρινίζεται αν όλα τα μέτρα, που θα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν και θα εφαρμοσθούν άμεσα η θα εφαρμοσθούν μετά το 2019. Ή μόνο ορισμένα
  6. Σε κάθε περίπτωση θα προνομοθετηθούν μέτρα συγκεκριμένα για το 2019 κι επέκεινα. Που θα οδηγούν σε περικοπές κρατικών δαπανών εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, για τον οποίον έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, ο κ. Τσίπρας κι οι σύντροφοι του ισχυρίζονταν ότι η νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, που θα υλοποιηθούν υπό αίρεση, είναι αντισυνταγματικά. Κατά έναν…«μαγικό τρόπο», τα αντισυνταγματικά μέτρα κρίθηκαν τώρα συνταγματικά από τους κυβερνώντες
  7. Η Ελλάδα δεν κέρδισε το παραμικρό από την απόφαση μέχρι στιγμής. Το αφήγημα του Τσίπρα περί εντάξεως των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που είναι απαραίτητο για τη διάσωση των τραπεζών από μια νέα ανακεφαλαιοποίηση και για την ύπαρξη ρευστότητας, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης που ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα γίνει στις 9 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ηλπιζόταν. Το νωρίτερο τώρα πια είναι στις 27 Απριλίου και βλέπουμε.
  8. Δεν παίρνουμε ούτε τη δόση των 6,1 δις ευρώ, που συνδέεται με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης
  9. Κι όσον αφορά το χρέος, φαίνεται ότι επικράτησε πλήρως η άποψη Σόϊμπλε ότι δεν χρειάζεται κάποια ρύθμιση από τώρα και θα το ξανασυζητήσουμε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή του Γ’ Μνημονίου, μετά το καλοκαίρι του 2018.
  10. Αυτή είναι η πλήρης αλήθεια από το τι συνέβη στο Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς επικοινωνιακές ή προπαγανδιστικές φιοριτούρες. Τώρα, αν όλα αυτά αποτελούν λόγο πανηγυρισμού, τι να πω; Στην Ελλάδα οι σανοφάγοι είναι πάρα πολλοί. Κι η διανομή σανού από την κυβέρνηση γίνεται αφειδώς.

Facebook Comments