«Εφικτή μία συμφωνία στο Eurogroup», «Δεν θέλουμε δράματα» είπε με νόημα ο Τσίπρας κάνοντας μία…. μεγαλόπρεπη κωλοτούμπα, υποχωρώντας (φυσικά) πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών. Εκεί που θα πηγαίναμε σε πολιτική λύση για το χρέος αν το Eurogroup μας βάλει τρικλοποδιά, τώρα – μετά και την γείωση αλά γαλλικά – ο κ. Τσίπρας βλέπει συμφωνία (όπως-όπως) στο Eurogroup και μόνο εκεί, την στιγμή που οι δανειστές έχουν ήδη αρχίσει να διαμηνύουν την πιθανότητα μίας νέας κρίσης εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις… κόνξες.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πλέον σε ένα «θα» των δανειστών για το χρέος και την εξαφάνιση της φράσης «αν χρειαστεί», για να μπορέσει να σηκωθεί από τα πατώματα στα οποία βρέθηκε όταν οι φούσκες που παρουσίαζε ως βέβαιες νίκες, έσκασαν με θόρυβο.

Εκεί που θα γιορτάζαμε κατακαλόκαιρα το σούπερ ντούπερ success story «χρέος – QE – έξοδος στις αγορές», ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση προσγειώθηκε στην πραγματικότητα του «κάντε τις μεταρρυθμίσεις και ΘΑ κοιτάξουμε το χρέος όταν τελειώσει το πρόγραμμα». Και όσο για την πολιτική λύση που πάντα αναζητά ο κ. Τσίπρας όταν ξεμένει από αφηγήματα, ούτε και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να την πάρει. Αυτό το λένε εδώ και εβδομάδες οι δανειστές και το ίδιο ακριβώς με λίγη… γαλλική ευγένεια, είπε και ο νέος Γάλλος ΥΠΟΙΚ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων έχει λοιπόν ως εξής. Η μοναδική «νίκη» της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup αυτής της εβδομάδας θα είναι – στην καλύτερη περίπτωση (καθώς μία νέα καθυστέρηση ποτέ δεν μπορεί να αποκλεισθεί) – το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Όσο πιο μεγάλη είναι από τα 7 δισ. ευρώ, τόσο πιο πολύ με υπερηφάνεια θα… φουσκώσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το μεγάλο τους επίτευγμα. Ως γνωστόν, από αυτήν τη δόση, ελάχιστο ποσό θα κατευθυνθεί προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού το συντριπτικά μεγάλο μέρος της πάει κατευθείαν στις τσέπες των δανειστών.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, πάνε για συζήτηση μετά τις γερμανικές εκλογές και θα αφορούν το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ έχει ήδη συμφωνήσει κάνοντας πίσω και στηρίζοντας τον Σόιμπλε, ότι θα παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς χρήματα μέχρι να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος. 

Αυτή είναι η πρόταση για συμφωνία που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup του Μαΐου, και αν και τότε την απέρριψε για να… δραματοποιήσει τις προσπάθειες της και να δικαιολογήσει την ήττα της στις διαπραγματεύσεις, τώρα θα την δεχθεί και με μεγάλη της χαρά αφού θα συνοδεύεται με ένα «θα», δηλαδή μία υπόσχεση ότι το χρέος θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ό,τι δηλαδή έχει στα χέρια εδώ και… πάνω από ένα χρόνο!

Αν και ο κ. Τσακαλώτος παλεύει να αφαιρεθεί η φράση «εφόσον χρειαστεί» όπως ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, το Eurogroup και ειδικά ο Σόιμπλε, δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να του κάνουν τη χάρη και να αλλάξουν την ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Άλλωστε, με βάση την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, η συζήτηση στο Eurogroup «θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως τα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι μια συμφωνία που έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Η νέα κόκκινη γραμμή Τσακαλώτου έχει καεί ήδη, με λίγα λόγια…

Ο Λε Μερ πάντως έκανε ακόμα πιο σαφές όλο το παραπάνω σενάριο. Εμμέσως πλην σαφώς έκλεισε την πόρτα στην… προσφυγή Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής για λύση, ενώ τόνισε πως στο Eurogroup «θα στρώσουμε το δρόμο για μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα».

Μιλώντας για τη γαλλική πρόταση σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, είπε αυτή περιλαμβάνει έναν ελαστικό μηχανισμό που θα συνδέει την ανάπτυξη με τα πλεονάσματα και την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πλαίσιο πολύπλοκο και δύσκολο για να συμφωνηθεί άμεσα.  

Με λίγα λόγια, και το Παρίσι έδειξε στην ελληνική κυβέρνηση το… βαθύ μέλλον για την οποιαδήποτε λύση για το χρέος. Όπως τόνισε ο Λε Μερ, «πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία».

Να πούμε βέβαια πως περί της πιθανότητας νέας ελληνικής κρίσης έχει μιλήσει όλως τυχαίως και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Εξηγώντας την συμφωνία που προτίθεται για το ρόλο του ΔΝΤ και την μετατόπιση της σαφήνειας για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα, τόνισε και αυτός πως  πρέπει «να αποφευχθεί μία νέα κρίση στην Ελλάδα».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πολυπόθητο QE οδεύει πλέον με μαθηματική ακρίβεια προς τον… κουβά. Τίποτα από τα παραπάνω δεν αρκούν για να κάνουν την ΕΚΤ να λάβει απόφαση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, και όπως άλλωστε διαμήνυσε ξεκάθαρα και ο Κερέ, η τράπεζα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε «παζάρια» για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Facebook Comments