Την Πέμπτη στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, η προσοχή θα στραφεί στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και στη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιήσει ως ένδειξη σχετικά με το πλάνο της ΕΚΤ για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ηδη έχει ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και αυτόν τον μήνα ξεκινά και τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί σύντομα να ρίξει χρήμα και την αγορά εταιρικών ομολόγων.

Ωστόσο οι αναλυτές αλλά και πηγές μέσα από την ΕΚΤ τονίζουν ότι αυτά τα μέτρα είναι ανεπαρκή για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και πως γρήγορα παρά … αργά, ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει και στο πολυσυζητημένο QE, ή ποσοτική χαλάρωση ή τύπωμα χρήματος.

Ενώ λοιπόν η Fed έχει προχωρήσει σε ανάλογο πρόγραμμα και μάλιστα σε τρεις φάσεις και πλέον αποφάσισε να το σταματήσει, και η τράπεζα της Ιαπωνίας το συνεχίζει δυναμικά, η ΕΚΤ ακόμη το… σκέφτεται. Ωστόσο τα σχόλια μελών του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας το τελευταίο διάστημα υποδηλώνουν ότι αυτό δεν είναι απλά μία σκέψη πλέον.

Ο άλλοτε «σκληρός» Ewald Nowotny δεν αποκλείει πια την ποσοτική χαλάρωση τύπου Fed, στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι πότε δεν μπορούμε να πούμε “ποτέ”», επεσήμανε στο δίκτυο CNBC, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα τυπώματος χ΄ρηματος από την ΕΚΤ.

Το τύπωμα χρήματος ή οι αγορές κρατικών ομολόγων βρίσκουν αντίσταση από την Γερμανία και την Bundesbank, ο πρόεδρος της οποίας, Γενς Βάιντμαν, φοβάται ότι θα σημάνουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

«Ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να βρει μια μέση οδό για να κρατήσει το Συμβούλιο ενωμένο» αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στρο Reuters.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ήδη μια σημαντική πλειοψηφία υπέρ του QE απάντησε: «Είναι πιθανό η πλειοψηφία να είναι υπέρ του QE αλλά δεν είναι με μεγάλη διαφορά. Οι Γερμανοί δεν θα είναι μόνοι τους».

Αλλη πηγή από την ΕΚΤ υποστήριξε πως η συνεδρίαση του Ιανουάριο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την τράπεζα να εκφράσει ετοιμότητα να πάει πέρα από το τρέχον πρόγραμμα αγορών και αν σημάνει δηλαδή την αρχή του τυπώματος χρήματος σύντομα. Η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει πρώτα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου TLTRO’s τον Δεκέμβριο και τον αντίκτυπο από τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS και να περιμένει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Αυτό βασικά σημαίνει πως δεν θα υπάρξει απόφαση πριν τον Ιανουάριο, εκτός αν τα νούμερα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό γίνουν πολύ άσχημα ως τότε» πρόσθεσε.

Facebook Comments