Η νέα πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα είναι η πρώτη «πραγματική πρόταση εδώ και πολλές εβδομάδες», αν και πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως κατά τη σύνοδο θέλει να μπουν «όλα τα χαρτιά στο τραπέζι», παρά το γεγονός ότι δεν θα γίνει τεχνική επεξεργασία, προκειμένου να τελειώσει ο «πολιτικός τζόγος» και η στρατηγική «περιμένω και βλέπω».

Προσέθεσε πως οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης πρέπει πλέον να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες και ένα «ανεξέλεγκτο, χαοτικό ατύχημα» που θα οδηγήσει σε έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου προειδοποίησε πως ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας πλέον «εξαντλείται», εκτιμώντας πως απομένει μόλις «μια εβδομάδα». Υπογράμμισε όμως ότι η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να σέβεται «ίσα όλους τους φορολογούμενους, όλων των χωρών».

«Δεν είμαστε πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, αλλά 30 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα» προειδοποίησε προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι πιθανή, αλλά δεν είναι βέβαιη» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Facebook Comments