Αρχίζει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τράπεζας είπε σήμερα ο CEO της, John Hourican, υποσχόμενος «ουσιαστικές αποδόσεις» στους μετόχους της Τράπεζας. Στην ετήσια συνέλευση της τράπεζας, ο κ. Hourican είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου θέλει να συμβάλει στην αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας.

O CEO της τράπεζας αναγκάστηκε σε ένα σημείο να διακόψει την ομιλία του λόγω της οχληρίας που προκάλεσαν κάτοχοι αξιογράφων και καταθέτες της Λαϊκής.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι από το Δεκέμβριο του 2013 έχει σημειωθεί πρόοδος λόγω της ενίσχυσης της στρατηγικής της τράπεζας.

Είπε ότι η τράπεζα προχώρησε σε πώληση σημαντικών επιχειρήσεων και της έκθεσης στην Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημείωσε ότι η τράπεζα θέλει να συμβάλει στην αναγέννηση της οικονομίας αναφέροντας ότι η BOCY θέλει να δανείζει στους πελάτες, τόσο επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά. Επεσήμανε ότι η μελλοντική χρηματοοικονομική απόδοση της τράπεζας και η ενίσχυση συνδέεται στενά με την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα απομόχλευσης στο εξωτερικό για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και ρευστότητας με στόχο την εξυπηρέτηση των εργασιών στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι η τράπεζα θα συνεχίσει τη σταθεροποίηση της χρηματοδότησής της ενώ θα εντείνει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Σημείωσε ότι παρά το μη αποδεχτό επίπεδο των NPLs, υπάρχει μία σταθεροποίηση.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία κατάλληλης νομοθεσίας για να ενισχυθεί και να διατηρηθεί ένα υγιές τραπεζικό πλαίσιο.

Σημείωσε ότι η τράπεζα είναι σε καλύτερη και ισχυρότερη θέση για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και της δημιουργίας μέλλοντος για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους επενδυτές αλλά και της Κύπρου ευρύτερα.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα είναι σε ισχυρότερη θέση για να αντιμετωπίσει έναν κόσμο χωρίς ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας είναι λαμπρές. Είμαστε βέβαιοι για τις προοπτικές του συγκροτήματος και της δυνατότητάς μας να παραδώσουμε ουσιαστικές αποδόσεις στους μετόχους μας», τόνισε.

Μείωση καταστημάτων

Ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο καταστημάτων με τα υποκαταστήματα να μειώνονται στα 130 από 203 ενώ έχει ολοκληρωθεί και η ενοποίηση των τραπεζικών συστημάτων των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2014. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία τμημάτων αναδιάρθρωσης και ανάκτησης χρεών.

Για τον ELA, είπε ότι μειώθηκε κατά €4 δισ. από το ψηλό που έφθασε.

Ο John Hourican αναφέρθηκε και στην επικείμενη επανεισδοχή της μετοχής της τράπεζας στο ΧΑΚ και ΧΑ σημειώνοντας ότι θα γίνει πριν το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι θα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με προσφορά μετοχών μέχρι €100 εκ.

Πολλά πρέπει να γίνουν

Ο John Hourican παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη. Σημείωσε ότι οι κινήσεις που έγιναν το 2014 αλλά και η ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας παρέχουν στους πελάτες και μετόχους απόδειξη ότι η τράπεζα έχει γυρίσει για σημαντική σελίδα για να ξεκινήσει ένα νέο και προοδευτικό κεφάλαιο.

Facebook Comments