Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Προσπαθήσαμε, είπε, να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου.

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. “Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές”, σημείωσε.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ «αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «στη συμφωνία δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, αλλά να παίρνουμε μόνο». Ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας».

«Δεν μπορούσαμε να τους απαγορεύσουμε να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η συμφωνία όμως, προβλέπει ότι με τον όρο Μακεδόνες δεν εννοούν την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, και θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον κυρωθεί τόσο από την ΠΓΔΜ όσο και από την Ελλάδα.

Επανέλαβε, δε, όταν ολοκληρώσει η γειτονική χώρα τη συνταγματική αναθεώρηση και αφού κυρώσει τη συμφωνία, τότε αυτή θα κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.

«Προφανώς αν δεν κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας, η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω ότι στην ελληνική Βουλή η συμφωνία θα επικυρωθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αισθάνεται ευτυχής και τυχερός που ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που έγινε μια πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να επιτευχθεί αυτή η ιστορική συμφωνία.

Facebook Comments