Το νάτριο εμπεριέχεται στο επιτραπέζιο αλάτι, στα επεξεργασμένα τρόφιμα με την μορφή αλατιού ή ενώσεων νατρίου, σε ορισμένα τρόφιμα ως φυσική πηγή και τέλος στο μαλακό νερό.

Έτσι σε μια δίαιτα  με ήπιο περιορισμό νατρίου (2000 mg), όπως ορίζεται από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο, επιτρέπονται τα παρακάτω τρόφιμα  :

Ξηρά δημητριακά πρωινού ή μαγειρεμένα χωρίς προσθήκη αλατιού, ψωμί λευκό, σικάλεως ή σταρένιο,  βούτυρο, μαργαρίνη, φυτικά λάδια, όλα τα γλυκά, τα περισσότερα φρέσκα ή κονσερβοποιημένα  φρούτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά χαμηλού νατρίου, έτοιμες σούπες , φρέσκα ψάρια, πουλερικά και κόκκινο κρέας.

Επίσης επιτρέπεται η κατανάλωση γάλακτος (εώς 2 ποτήρια ημερησίως), γιαουρτιού καθώς και η κατανάλωση τυριού χαμηλού νατρίου όπως ρικότα χαμηλού νατρίου ή ανάλατη μυζήθρα. Στη δίαιτα αυτή μπορεί να καταναλωθούν ζυμαρικά , ρύζι και πατάτες μαγειρεμένα χωρίς αλάτι. Αντιθέτως, για την βελτίωση των γεύσεων προτείνεται η χρήση μπαχαρικών, λεμονιού, ξυδιού και μυρωδικών.

Ωστόσο, τα άτομα που τους έχει συσταθεί διατροφή περιορισμένου νατρίου,καλό είναι να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε νάτριο όπως τα καπνιστά,τα επεξεργασμένα ή συντηρημένα κρέατα ή ψάρια , τα τυποποιημένα snacks (κράκερς, πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί), έτοιμα φαγητά παρασκευασμένα με γλουταμινικό μονονάτριο, σάλτσες και dressings, κονσερβοποιημένα λαχανικά, πίκλες, σάλτσα σόγιας, ελιές, κέτσαπ, μουστάρδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες των ατόμων ή των πασχόντων ποικίλουν και οι συστάσεις καθορίζονται εξατομικευμένα από τον ειδικό γιατρό και διαιτολόγο. Για την ορθή υιοθέτηση της δίαιτας που χαρακτηρίζεται χαμηλή νατρίου, θα πρέπει να δίνονται διευκρινήσεις και εναλλακτικοί τρόποι μαγειρέματος από τον ειδικό διαιτολόγο.

 

Facebook Comments