Όπως πολλοί Βούλγαροι, έτσι και ο Kostadin Dobrev, είναι ένας τακτικός επισκέπτης στις παραλίες και στα μπαρ της βόρειας Ελλάδας. Όμως αυτή την εβδομάδα, ο πυροσβέστης που περνούσε τις διακοπές του, παρατήρησε ξαφνικά πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αρχικά τα μαγαζιά ήταν μισό-άδεια.Ύστερα μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη τον περίμενε, καθώς διαπίστωσε πως τα ελληνικά ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ήταν στην ευχάριστη θέση να αποδεχτούν το βουλγαρικό νόμισμα (Λεβ).

Καθώς οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται για μια σύνοδο κορυφής το Σαββατοκύριακο, για να αποφασίσουν κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, η εμπειρία του κυρίου Dobrev υπογραμμίζει πως οι παλιές βεβαιότητες καταρρέουν.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για τη ζωή έξω από το ευρώ και πιθανότατα την επιστροφή  τους στη δραχμή.

Πολλοί Έλληνες στον κλάδο του  λιανικού εμπορίου και αναψυχής λένε ότι αυξάνεται το αίσθημα αποδοχής του νομίσματος της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, σε μία εποχή που ο τουρισμός, η οικονομική ψυχή της χώρας, βρίσκεται υπό απειλή. Η συνομοσπονδία του τουρισμού λέει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής κατρακύλησαν 30-40%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014, όταν η Ελλάδα επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αθανάσιος Κριτσίνης, ο οποίος διευθύνει την αλυσίδα Krita των σουπερμάρκετ, είπε ότι Βούλγαροι που επισκέπτονται τα καταστήματά του στις βόρειες πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, πλήρωναν σε λέβα.

“Δεν είναι κακό να δέχεσαι τη βουλγαρική  λέβα καθώς σαν νόμισμα είναι σταθερό και συνδεδεμένο με το ευρώ, οπότε γιατί να μην τη δεχθεί κάποιος για να κάνει δουλειές με αυτό; Είναι νόμιμο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην το δεχτείς” είπε.”Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, έτσι αυτός είναι ένας τρόπος για να αποκτήσεις επιπλέον ρευστότητα.”

Οι άνθρωποι στις βόρειες ελληνικές πόλεις λένε ότι όσοι ταξίδευαν στη Βουλγαρία με λέβα το αντάλλασαν με ευρώ ώστε να παρακάμψουν το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60€ από τις ταμιακές μηχανές.

Για τους Βουλγάρους που έζησαν έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είναι βαθιά ειρωνικό το γεγονός ότι το νόμισμά τους ξαφνικά θεωρείται αξιόπιστο και σταθερό στο πλουσιότερο νότιο γείτονά τους, ο οποίος εντάχθηκε στο ευρώ το 2001. Το λεβ έπεσε από 71 με το δολάριο το 1995 πάνω από 3.000 στις αρχές του 1997 και η τρέχουσα ανθεκτικότητα του οφείλεται, εν μέρει  να είναι συνδεδεμένο με το ευρώ .

Ο κύριος Κριτσίνης βρίσκεται μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ξάνθης,  και όπως είπε πολλοί άλλοι επιφανείς επιχειρηματίες , εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακινηθούν έξω από την ελληνική αγορά .

“Grexit (η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) θα ήταν” ταφόπλακα” για την Ελλάδα. Η επιστροφή στη δραχμή θα προκαλούσε χάος. Η φτώχεια θα επικρατήσει, υποστήριξε .

Οι φόβοι του σε γενικές γραμμές απηχούν σε όλη την τουριστική βιομηχανία, κάτι που άμεσα αντανακλάται από την μείωση των κρατήσεων. 

Ο Δημήτρης Χαντάλης ο πρόεδρος μιας ομάδας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μικρών ξενοδόχων στη χερσόνησο της Χαλκιδικής , δήλωσε ότι η  αποδοχή του λεβ δεν αντανακλά μια μεγάλη τάση στο τμήμα του από την Ελλάδα . Είπε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του τουρισμού απατείται να είναι ευέλικτοι στην αποδοχή διαφορετικών νομισμάτων.

Εμείς δεχόμαστε λέβα – υπάρχει μία κοινή γραμμή από την ελληνική τουριστική συνομοσπονδία και από την ένωση των ελληνικών ξενοδοχείων πως θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προσελκύσουμε τουρίστες .

“Ένα Grexit  θα ήταν οπωσδήποτε καταστροφικό. Οι τουρίστες δεν αναζητούν απλά τον καλό καιρό, τη θάλασσα και την όμορφη θέα. Θέλουν, επίσης, την ασφάλεια σε μια χώρα που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε εάν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βίζα ή διαβατήριο για να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν θα το επιλέξουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ταπείνωση . “

 

Πηγή:FT

Christian Oliver and Eleftheria Kourtali, Athens

Facebook Comments