Η αρχή μιας νέας εποχής
Βρισκόμαστε δυο μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου με διπλές ή ίσως και τριπλές κάλπες
Βρισκόμαστε δυο μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου με διπλές ή ίσως και τριπλές κάλπες
Βρισκόμαστε δυο μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου με διπλές ή ίσως και τριπλές κάλπες. Οι εκλογές του Μαΐου του 2019 είναι κομβικές για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς το ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει θα έρθει αντιμέτωπο με μείζονα για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτά τα ζητήματα είναι η μετανάστευση, η διαχείριση των ροών στη Μεσόγειο και φυσικά η διαχείριση των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και έχουν εγκλωβιστεί στις χώρες υποδοχής τους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο πόλεμος στην Συρία, ο οποίος πρέπει να λήξει άμεσα καθώς ένα κράτος διαλύεται εδώ και 7 χρόνια μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο.
Σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα περνάμε πλέον σε μια νέα εποχή σε ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Η εφαρμογή του Κλεισθένη αλλάζει άρδην τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας προάγγελος της απλής αναλογικής στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των αντιπροσώπων και κατανομής των εδραίων συνεπάγεται με αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών και διαλλακτικότητας.
Τα συστήματα απλής αναλογικής εφαρμόζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κόμματα και οι πολιτικοί να είναι διαλλακτικοί και συναινετικοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης. Σε ένα αναλογικό σύστημα προκύπτουν κυβερνήσεις συνασπισμών τριών και πάνω κομμάτων τα οποία έχουν μέσες άκρες κοινή ατζέντα και ιδεολογία. Αυτό στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί και μια κυβέρνηση να ολοκληρώσει αλώβητη το έργο της; Αν λάβουμε υπόψη μας την περίοδο 2012- 2014 και την περίοδο 2015 μέχρι σήμερα θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είχε διάρκεια 2,5 με 3 χρόνια. Το 2012 είχαμε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων και χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να αποχωρίσει η ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέτρησε 3 χρόνια χαρούμενου κοινοβουλευτικού βίου, όμως σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα απορρόφησε τους βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος και όλα αυτά σε ένα σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας. Σε ένα αναλογικό σύστημα οι κυβερνήσεις θα πέφτουν με πιο εύκολο τρόπο καθώς η αποχώρηση ενός μόνο κόμματος να συνεπάγεται με εκλογές.
Για να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα πρέπει τα κόμματα να ξεχάσουν όλα όσα είχαν συνηθίσει κατά την διάρκεια της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Οφείλουν να αφήσουν πίσω τις διενέξεις, τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να κινούνται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίζουν για το κοινό καλό και το καλό του τόπου τους αψηφώντας ενδεχόμενος τις κομματικές γραμμές , πράγμα το οποίο θεωρώ είναι αρκετά δύσκολο στην ελληνική πραγματικότητα .Ευτυχώς η απλή αναλογική στο κοινοβούλιο δεν θα εφαρμοστεί άμεσα στις επόμενες εκλογές και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς δουλεύει αυτό το σύστημα σε μια μικρογραφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρα όπου εκεί θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ.
Facebook Comments