Οι ουρές στα ΑΤΜ, η ρευστότητα με το σταγονόμετρο, οι τιμωρητικές αυξήσεις στους φόρους και… δισ. που εγκρίνονται, εκταμιεύονται και καταλήγουν και πάλι στους… δανειστές, είναι η φωτογραφία της Ελλάδας σήμερα, αλλά και μία ματιά στο μέλλον. 

Με την πλάτη στον τοίχο και με κάθε βήμα που γίνεται εντός του ελληνικού εδάφους να βρίσκεται υπό την άγρυπνη παρακολούθηση και το… μαστίγιο των θεσμών που ξαναγίνονται τρόικα, θα κινούμαστε μέχρι… νεοτέρας, γιατί  – όπως με κάθε τρόπο διαμηνύουν οι δανειστές – το Grexit αποφεύχθηκε προς το παρόν αλλά το σχέδιο για αυτό, ζει και βασιλεύει και βρίσκεται πάνω πάνω στο συρτάρι.

Και εντωμεταξύ δεν θα μπορούμε να πάρουμε ούτε ανάσα. Το περίφημο δάνειο-γέφυρα δόθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Με το που εκταμιεύτηκε πήρε αμέσως το εισιτήριο της επιστροφής στους δανειστές αφού είχε υπολογισθεί να αρκέσει μόνο για τις απολύτως βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου, το οποίο σε ένα μήνα ακριβώς θα είναι αντιμέτωπο με ένα ακόμη τελεσίγραφο. Το νέο ορόσημο είναι η 20ή Αυγούστου. 

Μετά τις αρχές Αυγούστου και στις τρεις εβδομάδες που ακολουθούν, η Ελλάδα πρέπει να βρει άλλα 5 δισ. ευρώ. Στις 20 Αυγούστου λήγουν ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Επίσης τα 750 εκατ. ευρώ που είχε χρησιμοποιήσει η Ελλάδα από τον ειδικό λογαριασμό του ΔΝΤ τον Μάιο, ώστε να αποπληρώσει τη δόση εκείνου του μήνα, μένουν να επιστραφούν, ενώ πρέπει επίσης να καταβληθούν  τόκοι, λήξεις τόκων και νέες πληρωμές προς ΔΝΤ.

Αυτές οι πληρωμές έχουν μεν προβλεφθεί, αλλά τα ποσά συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο.

Αυτό έγινε εκ νέου σαφές από τους δανειστές κατά την έγκριση του δανείου-γέφυρα, με την επισήμανση μάλιστα του Eurogroup ότι αν δεν ολοκληρωθούν έως 20/8 οι διαβουλεύσεις «η ευθύνη είναι τελείως ελληνική».

Μέσα σε έναν μήνα λοιπόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο πρόγραμμα, αλλιώς θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός άτακτου Grexit, για αυτό και το σχετικό σχέδιο γεμίζει ακόμη συρτάρι -ή όπως γράφτηκε, το χρηματοκιβώτιο-  στον 13ο όροφο του κτιρίου Βerlaymont στις Βρυξέλλες, λίγα μέτρα από το γραφείο του Γιούνκερ.

Και όλα αυτά, την στιγμή που η «φύση» του ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε ο Τσίρπας μυρίζει έντονα πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.  Το U-turn που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και τελικά δέχτηκε μια συμφωνία που δεν είναι απλά χειρότερη από αυτήν την οποία το δημοψήφισμα απέρριψε, αλλά είναι και ακριβότερη  – αφού μέσα σε τρεις εβδομάδες βρεθήκαμε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισ. από 53 δισ. που μας «προσέφεραν» πριν – έχει κάνει την ελληνική κυβέρνηση εύθραυστη και ανήμπορη να εφαρμόσει και να περάσει όλα αυτά που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει  και να περάσει.  Και τα οποία όμως πρέπει να γίνουν σε χρόνο dt για να οριστικοποιηθεί το νέο τρίτο πακέτο.

Ωστόσο το Grexit θα είναι πλέον ένα μόνιμο χαρτί που θα παίζουν οι δανειστές κάθε φορά που βλέπουν ότι η Ελλάδα τολμάει να οδηγηθεί σε… αστοχία. Μην σας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση αν μέσα στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πρόγραμμα που ξεκινούν πλέον και επίσημα, το διάλειμμα από το ευρώ, η πρόταση  Σόιμπλε, ξαναπέσει στο τραπέζι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύφθηκε από το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που έφεραν στο φως τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ,  προτού λάβει αποφάσεις έφευγε από το τραπέζι για να συμβουλευτεί τους στενούς του συνεργάτες και επέστρεφε με ένα «Όχι». Τελικά, και συνειδητοποιώντας ότι oι απειλές των δανειστών δεν ήταν απειλές του αέρα, είπε το «Ναι» και επέστρεψε από τις Βρυξέλλες σε ένα διασπασμένο κόμμα και με μία συμφωνία η οποία όπως ο ίδιος είπε ήταν «κακή» και την οποία, όπως επίσης είπε, δεν πίστευε.

Το καλύτερο που έχει να κάνει όμως είναι να την πιστέψει, και γρήγορα.

Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα, με τα σημερινά δεδομένα, οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι δύο, αλλά να οδηγούν – ο ένας έμμεσα και ο άλλος άμεσα – στην έξοδο από το ευρώ.

Facebook Comments