Λοιδορήθηκε ο ΓΑΠ για την περί Amazon δήλωσή του. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα τον υπερασπιζόταν αλλά τελικά αποδεικνύεται πως υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ πολιτικής κριτικής και οικονομικού ή/και ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού.

Ακόμα και αν πέρναμε ως θέσφατο πως ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων μπορεί να μην επηρεάζει εμφανώς και άμεσα τα φτωχότερα στρώματα, πρέπει να θυμόμαστε πως το να μη δύνανται οι επιχειρήσεις να εισάγουν προϊόντα αναχαιτίζει τη ροή του εμπορίου όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.

Αφενός το να μη μπορεί ένας επιχειρηματίας να αγοράσει τα προϊόντα που εμπορεύεται, του διακόπτει σαφώς και τις πωλήσεις. (Δε χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε τους λόγους που δε θα μπορέσει να συντηρηθεί για πολύ καιρό έτσι η επιχείρηση άρα και οι εργαζόμενοί της).

Αφετέρου αυτό θα στρέψει τις ανάγκες του κοινού σε άλλες εναλλακτικές. Θα πει κάποιος πως αυτό ίσως βοηθήσει την εγχώρια αγορά αλλά σκεφτείτε πως για να είχε ρυθμιστεί έτσι η αγορά ούτως ώστε να ζητάει τα συγκεκριμένα εισαγόμενα, κάποιος λόγος θα υπήρχε. Ή καλύτερη ποιότητα ή χαμηλότερη τιμή. Άρα οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πορευτούν βραχυπρόθεσμα με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή/και υψηλότερης τιμής. Μακροπρόθεσμα η έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων θα γύρει την πλάστιγγα «προσφοράς/ζήτησης» υπέρ της ζήτησης και έτσι θα έχουμε υψηλότερη τιμή σε όλα τα προϊόντα άσχετα με την προσφερόμενη ποιότητα. Ενδεχομένως και πλήρη έλλειψη κάποιων προϊόντων.

Τέλος όσο επαίσχυντος κι αν είναι ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ας ρίξουμε κάποια στιγμή στα εργαλεία που μας προσφέρει μήπως –λέω μήπως- θα μπορούσε κάποιος πολίτης από τα φτωχότερα στρώματα να επωφεληθεί. Για παράδειγμα, λόγω των κάπιταλ κοντρολς έχουμε αποκοπεί και από την χρήση του PayPal. Το Paypalείναι ένα καταπληκτικό εργαλείο αποστολής πληρωμών. Έτσι λοιπόν ένας φτωχός παραγωγός κοσμημάτων από ένα ελληνικό νησί, θα μπορούσε πουλώντας τα προϊόντα του μέσω eBay ή Amazon (στον Καναδά επί παραδείγματι), να εισπράξει τα χρήματά του άμεσα και με ασφάλεια την ίδια στιγμή.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία αν το όνειρό σου είναι να εργαστείς για το δημόσιο όπου κάθε 1.000€ μισθού, που δίνονται σαν μισθός, επιστρέφουν 1.300€ στην αγορά κατά δήλωση του υπουργού της κυβέρνησης κου Καμμένου. Αν δεν είναι η εσωστρέφεια της εξάρτησης αποκλειστικά από την εσωτερική αγορά που σε ενδιαφέρει, τότε όλα τα παραπάνω ίσως φανούν χρήσιμα.

*Άκρως ενδιαφέρον σχετικό ανάγνωσμα είναι το “I, pencil” του LeonardE. Read. Εικονογραφημένο εδώ σε ελληνική μετάφραση, από το LearnLiberty.gr

Facebook Comments