Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει βιαίως τα ελληνικά σύνορα τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης λειτούργησαν άμεσα και αποτελεσματικά. Η αποτροπή αυτής της απόπειρας και η ενίσχυση της προστασίας του ελληνικού εδάφους, με τις εντεταλμένες στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις της χώρας, κατέδειξαν και επιβεβαίωσαν την πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να προστατέψει αποφασιστικά τα σύνορά μας και την εθνική μας κυριαρχία. Παράλληλα, κατέστη σαφές προς εχθρούς και φίλους ότι, η «ασπίδα της Ευρώπης», όπως αποκάλεσε την χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει στον μεγαλοϊδεατισμό και τις ραδιούργες επιβουλές, αλλά και σε εκβιαστικές λογικές του κάθε Ερντογάν.  

Με σταθερό άξονα αυτές τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι:  

  • «Στα σύνορά μας δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή και οργανωμένη  απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων.»
  • «Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία και από τα πεδία των μαχών.. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Καθοδηγούνται και κατευθύνονται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία τους παρέχει τα μέσα και την στήριξη για να φθάσουν στα ελληνικά σύνορα
  • «Η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτά ακριβώς προβλέπει η συμφωνία και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο.»
  • «Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του δρουν ως διακινητές ψευδών ειδήσεων, ισχυριζόμενοι ότι χιλιάδες άτομα έχουν ήδη  περάσει τα σύνορα και διατυπώνοντας ανακριβείς κατηγορίες σε βάρος των εθνικών μας δυνάμεων  σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα.  Με αυτό τον τρόπο κλιμακώνει και συντηρεί την ένταση, παραβιάζοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας.»

Στην πρόσφατη συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε τις παραπάνω θέσεις και  αναφέρθηκε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη  που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Πεπεισμένη από την ελληνική επιχειρηματολογία η γερμανίδα Καγκελάριος, επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Μετά τις συντονισμένες ελληνικές κυβερνητικές παραστάσεις, στην κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, απορρίπτουν κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς και ζητούν να μπει τέλος στη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Υπογραμμίζουν συγκεκριμένα ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές».  Καλούν, επίσης, την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Υπενθυμίζουν επίσης ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η εξωστρεφής και αποφασιστική δράση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενισχύει τη θέση της χώρας μας και αναδεικνύει την Ελλάδα ως την πραγματική και σταθερή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή.

Η συντριπτική δημοσκοπική υποστήριξη που ο Ελληνικός λαός παρέχει προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία υποδηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δίπλα του όλοι οι Έλληνες, που επιδιώκουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Facebook Comments