Αγώνες χρόνων για τα δικαιώματα των γυναικών, δηλαδή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έρχονται τώρα στη δημόσια συζήτηση εξαιτίας των σφοδρών καταγγελιών για την κακοποίηση και τη βία που κρύβεται σε όλους τους χώρoυς.

Ακόμη και έτσι, παρά  και τη θύελλα του #metoo στη χώρα μας, ορισμένοι και ορισμένες επιμένουν να μιλούν για μια “μόδα” που θα περάσει. Μιλούν για περιστατικά που θα ξεχαστούν, που θα ξαναμπούν “κάτω από το χαλί” ειδικά τώρα που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η συζήτηση μεταφέρθηκε στη Βουλή και μετατράπηκε δυστυχώς σε ένα κομματικό πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες αδημονούν για να βγουν όλα στο φως, για να ξεσκεπαστούν οι θύτες και να αποδοθεί δικαιοσύνη και η συζήτηση στη Βουλή ήταν μια νοσηρή ανταλλαγή λάσπης, ένας αγώνας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος έχει λιγότερους βιαστές στο κόμμα του, ποιος έχει τα χειρότερα ή τα καλύτερα “τρολ” ή #Hashtags.

Σε αυτή την αρένα τα θύματα, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί βία -κάθε είδους- σίγουρα δεν ενθαρρύνονται να μιλήσουν ή να καταγγείλουν. Το Κίνημα Αλλαγής προσπάθησε -από την πρώτη στιγμή- να υπογραμμίσει την απόλυτη ανάγκη “το #metoo να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο” χωρίς κομματικό χρωματισμό, αλλά μάταια.

Ο διχασμός, η στείρα αντιπαράθεση είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική και δεν κάμπτεται ούτε για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Ο κίνδυνος να γυρίσουν οι πολίτες την πλάτη στην πολιτική παραμένει μεγάλος και φαίνεται ότι κανείς από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανησυχεί γιατί μάλλον τους αρκεί ένας στενός κομματικός στρατός.

Δεν θα αφήσουμε ωστόσο ως σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τους προοδευτικούς πολίτες έρμαιο στο χάος, το οποίο δεν εξυπηρετεί ούτε τη δημοκρατία, ούτε το κράτος δικαίου. Για αυτό και έχουμε  καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένη πρόταση με οκτώ άξονες γύρω από την αντιμετώπιση της βίας σε όλους τους χώρους ώστε να ενισχύσουμε το θεσμικό μας οπλοστάσιο αλλά και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Είναι καιρός να ακούσουμε την κοινωνία και να δράσουμε υποστηρικτικά, ακολουθώντας το γενναίο βηματισμό της. 

Facebook Comments