Η Ελλάδα, η χώρα που όταν πέφτει πάντα σηκώνεται, γυρίζει σελίδα
Επιτέλους η Ελληνική Αναγέννηση παίρνει εκ νέου σάρκα και οστά, σημειώνει η Bank of America σε έκθεση της για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες
Επιτέλους η Ελληνική Αναγέννηση παίρνει εκ νέου σάρκα και οστά, σημειώνει η Bank of America σε έκθεση της για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες
Επιτέλους η Ελληνική Αναγέννηση παίρνει εκ νέου σάρκα και οστά, σημειώνει η Bank of America σε έκθεση της για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τα ομόλογα με αφορμή την τεράστια αλλαγή σελίδας που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή προς μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης.
Δε θα σταθώ στις εκτιμήσεις που δίνει για τα παραπάνω, θα σταθώ ωστόσο στο εισαγωγικό της σημείωμα που αποτελεί πραγματικά έναν ύμνο για την δύναμη που έχουν οι Έλληνες στο να σηκώνονται μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο. Τόσο πολύ πιστεύουν και θαυμάζουν οι «ξένοι» την Ελλάδa. Διαβάζοντάς το, μόνο περηφάνεια μπορούμε να αισθανθούμε και να πάρουμε μία βαθιά ανάσα αισιοδοξίας για το μέλλον…
Όπως λοιπόν έγραψε η BofA σε ένα κομμάτι της έκθεσής της το οποίο φέρει τον τίτλο Greek Renaissance at last, στο έργο του «Scienza Nuova» (1725), ο φιλόσοφος Giambattista Vico παρουσίασε την ιστορία ως μια κυκλική κίνηση στην οποία τα έθνη ανεβαίνουν και πέφτουν. Τα έθνη ακολουθούν αιώνια αυτήν την πορεία και κινούνται σε αυτόν τον κύκλο περνώντας από αυτές τις εποχές ξανά και ξανά. Η Ελλάδα αποτελεί ένα εμβληματικό παράδειγμα αυτού του «φαινομένου».
Η Μυκηναϊκή Ελλάδα (1750-1100 π.Χ.) αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο και ουσιαστικά δυτικό πολιτισμό, με τα ανακτορικά κτίρια και κέντρα, τα έργα τέχνης και το σύστημα γραφής, όπως σημειώνεται. Ωστόσο, όλα σταμάτησαν απότομα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. όταν ένα κύμα καταστροφής χτύπησε τις ελληνικές πόλεις, με σχεδόν όλους τους οικισμούς να δέχονται επίθεση ενώ ο τρόπος ζωής επέστρεψε σε Μεσολιθικά επίπεδα. Είναι ακόμα ασαφές τι προκάλεσε την κατάρρευση των μυκηναϊκών βασιλείων και τη συνακόλουθη παρακμή Μυκηναϊκού Πολιτισμού και την έναρξη στη συνέχεια των αποκαλούμενων Σκοτεινών Εποχών (περ. 1100-800 π.Χ.). Υπάρχει ο μύθος της Καθόδου των Δωριέων, ενώ οι μυστήριοι Λαοί της Θάλασσας που κατέστρεφαν οικισμούς της εποχής θεωρείται ότι μπορεί να έχουν μερίδιο ευθύνης στην πτώση του Μυκηναϊκού συστήματος.
Με την κατάρρευση των ανακτορικών κέντρων, δεν χτίστηκαν άλλα μνημειακά πέτρινα κτίρια και σταμάτησε η πρακτική της γραφής, χάθηκαν ζωτικοί εμπορικοί δεσμοί και εγκαταλείφθηκαν πόλεις και χωριά. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε και βασιλιάδες, αξιωματούχοι και συστήματα αναδιανομής εξαφανίστηκαν.
Τον 8ο αιώνα π.Χ., ο ελληνικός κόσμος άρχισε ωστόσο να αλλάζει γρήγορα ρυθμούς, ο πληθυσμός αυξάνεται θεαματικά, άρχισε να σχηματίζεται η πόλη-κράτος, οι Έλληνες επέστρεψαν στην γραφή τροποποιώντας το φοινικικό αλφάβητο και πολλοί ασχολήθηκαν με το εμπόριο και τις τέχνες. Την εποχή αυτή πραγματοποιείται μια αναγέννηση της Ελλάδας με την άνθηση των τεχνών, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής και της οικονομίας. Η Ελλάδα στάθηκε ενωμένη ενάντια στον ισχυρό περσικό στρατό και οι ελληνικές αποικίες εξαπλωθήκαν στη Νότια Ιταλία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Προχωρώντας στη σύγχρονη εποχή, η BofA αναφέρει πως η Ελλάδα απόλαυσε μια περίοδο ευημερίας τα πρώτα χρόνια μετά την ένταξή της στο ευρώ. Η μεγάλη και ταχεία πτώση των πραγματικών επιτοκίων προκάλεσε ώθηση τόσο στις συνολικές επενδύσεις όσο και στην κατανάλωση. Η τραπεζική πίστωση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 3 φορές το ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ. Εκτοξεύθηκε από 34,2% του ΑΕΠ το 1999 σε 105,1% το 2009.
Ωστόσο, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τις εγχώριες διαρθρωτικές οικονομικές ανισορροπίες οδήγησαν σε ξαφνική διακοπή του διεθνούς δανεισμού προς την Ελλάδα το 2010 και στην έλευση της λεγόμενης τρόικας (ΕΕ / ΕΚΤ / ΔΝΤ), η οποία επέβαλε αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Οι διαδοχικοί γύροι απότομων αυξήσεων των φόρων και οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων οδήγησαν στα χρόνια της «μεγάλης ύφεσης» της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αναδιαρθρώθηκε και το τραπεζικό σύστημα έπρεπε να διασωθεί δύο φορές.
Μετά το 2017, η Ελλάδα εισήλθε σε μια ήπια οικονομική ανάκαμψη, η οποία διακόπηκε από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, μια έντονα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, μείωσαν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Έτσι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα κι αυτή τη φορά, όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος: κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ κρατικού κινδύνου, έχει ήδη ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει διευκολύνει τον «καθαρισμό» των ισολογισμών ελληνικών τραπεζών. Η χώρα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους από το πρωτοφανές πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να φέρει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με το εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Βλέπουμε και πάλι την Ελληνική Αναγέννηση», καταλήγει η BofA.
Facebook Comments