Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «Ελπίς» ήταν ένα τεράστιο φιάσκο. Ένα κάζο επικών διαστάσεων για το Μαξίμου και για τον κρατικό μηχανισμό που δεν περίμενε, προφανώς, αυτό που θα συμβεί. Το λένε και έντρομα κυβερνητικά στελέχη, δεν περίμεναν αυτή την ένταση και την οξύτητα του φυσικού φαινομένου. Άρα, έφταιγε το φυσικό φαινόμενο, ας ήταν και αυτό κάπως ηπιότερο να μην πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό. 

Στην κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν ότι το μόνο κεφάλαιο που έχει απομείνει είναι αυτό του ίδιου του πρωθυπουργού. Υπάρχουν ο Μητσοτάκης, άντε και μερικοί ακόμα υπουργοί, τουλάχιστον στη συνείδηση του κόσμου. Ναι, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καλύτερη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά το δύσκολο, αυτό δεν ήθελε και πολλή προσπάθεια. Ο κόσμος, όμως, δεν ψήφισε τη ΝΔ για να είναι απλώς καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφισε για να είναι μια καλή κυβέρνηση σε ένα σύγχρονο κράτος. 

Ναι, πολλά εξ αυτών που συνέβησαν δεν τα είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση, αλλά εύκολα ή δύσκολα ανταπεξήλθε. Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, όμως, είναι μόνιμη αχίλλειος πτέρνα. Ο Ιανός, η Μήδεια, η Ελπίς, μαζί και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού έχουν πλήξει σημαντικά το προφίλ της κυβέρνησης. Να λένε πάλι καλά στο Μαξίμου που ως τώρα είχαν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι, ο οποίος πάντα συγκρίνεται με τα φαντάσματα του παρελθόντος του. 

Μπήκαμε, όμως, στο 2022. Οι εκλογές δεν απέχουν πολύ, έναν χρόνο και κάτι το πολύ. Άρα, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη, για αστοχίες και για φιάσκο. Πράγματι, δεν υπάρχει κράτος. Δεν υπάρχει σοβαρή αυτοδιοίκηση που να μην αυτοθαυμάζεται απλά, αλλά να κάνει και δουλειά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεν υπήρξε, ως τώρα, αποτελεσματικός συντονισμός τη δύσκολη ώρα, ώστε να ξέρουν όλοι τι κάνει ποιος. 

Είναι, όμως, και πάλι πολύ κουραστικό να συζητούμε τα βασικά και τα αυτονόητα. Παραμένουν, δυστυχώς, ζητούμενα και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση.

 

Facebook Comments