Αν υπάρχει ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο έρχεται εύκολα στο μυαλό του κάθε πολίτη, είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Απλά πράγματα, σχεδόν αυτονόητα σε άλλες χώρες, τα οποία μπαίνουν σε μια σειρά και υλοποιούνται με μεθοδικότητα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και το επιτελείο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ανά καιρούς, οι ΠΑΣΟΚοι διεκδικούν τα…πρωτεία, λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τις βάσεις του gov.gr. Και μπράβο του, θα πω εγώ! Έρχονται και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, δε, να πουν ότι ο Πιερρακάκης περίπου…τα βρήκε έτοιμα, καθώς ο Νίκος Παππάς είχε βάλει τις βάσεις για όσα ζούμε σήμερα. Εδώ γελάμε, θυμόμαστε τις γελοιότητες με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και πάμε παρακάτω. 
Στην πραγματικότητα, η απουσία ουσιαστικής κριτικής στον Πιερρακάκη για τα όσα κάνει επί τρία χρόνια στο υπουργείο του δείχνει ότι το έργο που αφήνει πίσω του είναι αποδεκτό από όλους, όσο και αν ορισμένες φορές πρέπει να κάνουν κριτική για την κριτική. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είναι μια ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Και όσο και αν ορισμένοι εξυπνάκηδες λένε ότι αυτά που κάνει ο Πιερρακάκης, άλλοι στο εξωτερικό τα έχουν κάνει από καιρό, η απάντηση είναι ότι, αν δεν τα έκανε ο Πιερρακάκης, ακόμα θα συζητούσαμε για το πόσο…προχωρημένοι είναι οι Πολωνοί που έβαλαν τα προσωπικά τους έγγραφα στο κινητό τους. 
Το gov.gr, το wallet για τα έξυπνα κινητά, η άυλη συνταγογράφηση και όλοι αυτοί οι όροι που με επιταχυντή την πανδημία μπήκαν επιθετικά στη ζωή μας τα προηγούμενα χρόνια είναι το θετικό αποτύπωμα. Είναι η αποτύπωση του πώς, αν έχεις σχέδιο και δουλεύεις μεθοδικά, μπορείς να παράξεις προστιθέμενη αξία υπέρ των πολιτών στην πράξη και όχι στα λόγια.
Την ώρα, όμως, που δρομολογούνται αυτές οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η πολιτική ζωή σκιάζεται από καταγγελίες για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Μπορεί ορισμένοι να κάνουν πλάκα και χαβαλέ, δεν είναι όμως καθόλου αστείο θέμα. Ή τουλάχιστον στο εξωτερικό δεν θα προσλαμβανόταν ως μια γραφικότητα του Ανδρουλάκη. Διότι δεν είναι. Είναι θέμα ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος και πάντα οι κυβερνήσεις είναι υπόλογες, όταν τίθενται θέματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αιρετούς και για πολιτικούς αρχηγούς.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπερβεί την κυβερνητική αμηχανία και τις μάλλον γενικόλογες διατυπώσεις κυβερνητικών στελεχών περί της ανάγκης διαλεύκανσης της υπόθεσης, είναι σημαντική. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβένρηση δεν έχει λόγο να φοβάται την αλήθεια στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Και αν υπάρχουν κενά ασφαλείας, σε μια εποχή περίεργη, όπου το επόμενο πολεμικό πεδίο θα είναι ο κυβερνοχώρος ως επί το πλείστον, καλό είναι να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Για να μην μένουν σκιές και ερωτηματικά στους πολίτες ότι στη χώρα επικρατεί ένα σκηνικό που θυμίζει τις εποχές του Τόμπρα και του Μαυρίκη. 

Facebook Comments