Στο… συρτάρι έχει μπει προς το παρόν η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, παρά το ράλι που έχει σημειωθεί στα ομόλογα διεθνώς λόγω της στροφής μακριά από το ρίσκο που οδηγούνται οι επενδυτές με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το τρέχον κλίμα κρίνεται ιδιαίτερα ασταθές και ευμετάβλητο και ο ΟΔΔΗΧ έχοντας το τεράστιο «όπλο» των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που κινούνται στα 40 δισ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου αλλά και από πριν το ξέσπασμα της πανδημίας , έχει το περιθώριο να τηρήσει στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Και φυσικά αναμένοντας τι θα κάνει η ΕΚΤ, δεδομένου ότι η Λαγκάρντ πριν λίγες μέρες δεσμεύτηκε σε ένα νέο whatever it takes για να στηριχθεί η σταθερότητα στην αγορά.

‘Αλλωστε η πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένη και δρομολογημένη, και θα πληρωθεί μέσω των SDR (άρα δεν χρειάζεται νέα έξοδος στις αγορές), ενώ η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF πάει για αργότερα μέσα στο έτος, ίσως το καλοκαίρι ή και αργότερα, κυρίως λόγω τεχνικών θεμάτων. Ο στόχος άντλησης 12 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2022 έχει ακόμα περιθώριο 10 μηνών για να «πιαστεί», τη στιγμή που έχει ήδη καλυφθεί το ένα τέταρτο αυτού με την έξοδο του Ιανουαρίου. Όλα πλέον για το timing του επόμενου βήματος της Ελλάδας στις αγορές θα κριθούν από την ΕΚΤ και εάν θα στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα, ανακοινώνοντας παράταση του waiver και την άμεση εκκίνηση των επανεπενδύσεων.

Οι επενδυτές πάντως ξεκάθαρα αποτιμούν πλέον λιγότερο επιθετική στάση από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες, λόγω των ανησυχιών για τις ισχυρές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην πορεία της ανάπτυξης, οδηγώντας χθες τα κρατικά ομόλογα σε ισχυρό ράλι.

Οι αγορές χρήματος της ευρωζώνης βλέπουν πλέον αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ της τάξης των 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο, από περίπου 30 μ.β. που έβλεπαν  τη Δευτέρα και 40 μ.β. πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη. Μια πρώτη αύξηση 10 μονάδων βάσης δεν τιμολογείται πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη αύξηση τώρα να τοποθετείται στις 15 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο.

Αυτό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, αντανακλά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες στην απειλή για την ανάπτυξη από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα καθώς οι αυξανόμενες τιμές – ειδικά στην ενέργεια, θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε οι ίδιοι έχουν ήδη εκτιμήσει πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, καθυστερώντας τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και βγάζοντας από το τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για φέτος. Η Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε ένα νέο «whatever it takes» δηλώνοντας πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», σε ανακοίνωσή της στις 28 Φεβρουαρίου. Τη φράση αυτή επανέλαβε και ο  επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, την περασμένη εβδομάδα.

Η επανατιμολόγηση των προσδοκιών επενδυτών οδήγησε σε βουτιά τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη, με την απόδοση των γερμανικών 10ετών να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, στο 2,35% από περίπου 2,8% που είχε εκτιναχθεί πριν μερικές ημέρες, με το spread να διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσεις, ενώ στα αρνητικά γύρισαν οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων σε Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία και Σλοβακία, καθώς και τα 2ετή ομόλογα σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι traders βλέπουν παράλληλα και ένα πολύ λιγότερο επιθετικό κύκλο «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής της Fed, εν μέσω ανησυχιών για το χτύπημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις προοπτικές ανάπτυξης, έστω και αν εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Έτσι, οι αγορές εκτιμούν πως κατά τη συνεδρίαση της Fed της 16ης Μαρτίου θα ανακοινωθεί αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 50 μονάδες βάσεις που αποτιμούσε πριν. Το 10ετές αμερικάνικο κρατικό ομόλογο κατέγραψε επίσης ισχυρό ράλι με την απόδοσή του να υποχωρείς στο 1,74% από 1,85% τη Δευτέρα.

Οι traders εκτιμούν ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας – οι οποία ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης τον Δεκέμβριο και προχώρησε σε δεύτερη αύξηση επιτοκίων των Ιανουάριο – θα καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες την περαιτέρω αύξηση, αναμένοντας αύξηση κατά 1% έως τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9,5% και στο 1,27%.

Όπως σημειώνει η BlackRock, τα επιτόκια διεθνώς σίγουρα οδεύουν προς υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερη πολιτική πίεση για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνεται εύκολα η αιτία για τις υψηλότερες τιμές. «Αυτό θα τους επιτρέψει να κινηθούν πιο προσεκτικά».

Facebook Comments