Τα σύννεφα και οι καταλύτες που καθορίζουν το story του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Το Ουκρανικό και ο πληθωρισμός καθορίζουν τις κινήσεις στις αγορές καθώς και την «ψυχολογία» των επενδυτών, και αποτελούν έτσι του καταλύτες και για το ΧΑ
Το Ουκρανικό και ο πληθωρισμός καθορίζουν τις κινήσεις στις αγορές καθώς και την «ψυχολογία» των επενδυτών, και αποτελούν έτσι του καταλύτες και για το ΧΑ
Το Ουκρανικό και ο πληθωρισμός καθορίζουν τις κινήσεις στις αγορές καθώς και την «ψυχολογία» των επενδυτών, και αποτελούν έτσι του καταλύτες και για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ελληνική αγορά ακριβώς πριν ξεσπάσει ο πόλεμος κινούνταν σε υψηλά επταετίας και πάνω από τις 950 μονάδες και με τις 1.000 μονάδες να αποτελούσαν θέμα λίγων συνεδριάσεων. Η γεωπολιτική κρίση ακύρωσε το μομέντουμ και το όποιο θετικό σενάριο. Αν και Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει από το επίπεδο των 790 μονάδων που σημείωσε αυτόν τον μήνα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και το οποίο αποτέλεσε χαμηλό ενός έτους, ωστόσο παραμένει… έρμαιο (και αυτό) της καθημερινής ροής ειδήσεων σε σχέση με την ρωσική εισβολή, καθώς και των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία με τη χαμηλότερη πλέον ανάπτυξη να θεωρείται βέβαιη.
H αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις ενδείξεις πολιτικής σύγκλισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, βελτίωσαν την επενδυτική διάθεση, η οποία στη συνέχεια «βούτηξε» και πάλι καθώς τελικά δεν υπήρξε πρόοδος προς την κατάπαυση του πυρός, με τα χαρτοφυλάκια να συνεχίζουν να «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους ανάλογα με τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο.
Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 870 μονάδες και τις έχασε έτσι και πάλι προτού προλάβει να βάλει βάσης για το ανοδικό μομέντουμ. Όπως αποδεικνύεται καθημερινά πλέον, το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η μεταβλητότητα υψηλή, τη στιγμή που τα γεωπολιτικά και η έκρηξη του πληθωρισμού επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την παγκόσμια και την εγχώρια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να θεωρείται βέβαιη.
Έτσι, το ΧΑ έχει υποαποδώσει του Stoxx 600 κατά σχεδόν 9% από την έναρξη του πολέμου, υποχωρώντας κατά 11%, ενώ από τι αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 5,5% μικρότερες πάντως από αυτές του Stoxx 600.
Ρόλο καταλύτη για το Χ.Α παίρνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών αλλά και άλλων εισηγημένων, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, αρκεί να το επιτρέψει η ροή ειδήσεων στο Ουκρανικό.
Άρα υπάρχουν λόγοι για επιστροφή των longs τη στιγμή που οι επενδυτικοί οίκοι διατηρούν τις θετικές τους εκτιμήσεις για την εικόνα του Χ.Α με την JP Morgan να βλέπει σημαντικά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ακόμα και στο bearish σενάριο, την Goldman Sachs να διατηρεί την εκτίμηση της για εκτόξευση του Γ.Δ στις 1.175 μονάδες, και την HSBC να παραμένει overweight στην ελληνική αγορά, ενώ οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν παράλληλα τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.
Τόσο η Goldman όσο και η HSBC τονίζουν πως «πιστεύουν» στο Χ.Α ακριβώς γιατί η Ελλάδα αποτελεί το story του τουρισμού το τρέχον έτος, ο οποίος δεν αναμένεται να επηρεαστείς σημαντικά από την απουσία των Ρώσων τουριστών στο ελληνικό ΑΕΠ.
Το story του τουρισμού άλλωστε είναι αυτό που τα τελευταία δύο χρόνια οδηγεί ουσιαστικά τη διάθεση των επενδυτών για στο Χ.Α. Όταν ξέσπασε η πανδημία η τεράστια βουτιά που σημείωσε το Χ.Α – πολύ μεγαλύτερη από αυτήν άλλων αγορών – οφειλόταν στο ότι οι επενδυτές έβλεπαν πτώση του τουρισμού ο οποίος και αποτελεί το μεγάλο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας. Στη συνέχεια, οι πολύ θετικές εκτιμήσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία οι οποίες συνεχίζουν και τοποθετούν την Ελλάδα στους πιο ισχυρούς ρυθμούς στην περιοχής της Ε.Ε, ήταν αυτές που στήριξαν το ριμπάουντ του Χ.Α προς τα νέα υψηλά επτά ετών.
Πάντως η κατάληξη της κρίσης παραμένει απρόβλεπτη, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η διπλωματία θα πετύχει σύντομα να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα συμβιβασμό. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο. Παραμένει επομένως σε υψηλό βαθμό η αβεβαιότητα, το στοιχείο εκείνο δηλαδή που οδηγεί τους επενδυτές σε αποστροφή ανάληψης οποιωνδήποτε κινδύνων στις τοποθετήσεις τους και έτσι μεταθέτουν χρονικά τις σχεδιαζόμενες επενδυτικές δράσεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισπράξει τις αρνητικές επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης. Η επίδοση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου (+7,2%) ίσως ξεπεραστεί το Μάρτιο, ενώ οι συνέπειες πλήττουν ήδη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές που βλέπουν τις τιμές των πρώτων υλών να εκτοξεύονται, με την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση να αναζητούν τρόπους υποβοήθησης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Σαν αποτέλεσμα, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ αναθεωρούνται από τους επενδυτικούς οίκους.
Συνεπώς, η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες για να διατηρηθεί απαιτεί την εδραίωση του θετικού σεναρίου γεωπολιτικών εξελίξεων ενώ η υποχώρηση κάτω από τη στήριξη των 780 μονάδων συνάδει με κλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης.
Κατά την Beta Securities, για να μιλήσουμε εκ νέου για ανοδική αγορά θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 885 μονάδες προκειμένου να ανακτήσει τα αγοραστικά σήματα των μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων. Επί του παρόντος η όποια άνοδος καταγράφεται έχει τον χαρακτήρα διόρθωσης, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για την συνέχεια ακόμα και αν συνοδευτεί από χαμηλότερους τζίρους.
Το Χ.Α αναμένεται να γίνει αποδέκτης και ενός άλλου καταλύτη πάντως, ο οποίος αφορά το βάρος των ελληνικών μετοχών στους διεθνείς δείκτες. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από τους βασικούς δείκτες της FTSE Russell αλλά και της MSCI, αναμένεται να ωφελήσει την ελληνική αγορά, αυξάνοντας το βάρος της Ελλάδας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών των δύο οίκων και ενδεχομένως να διευκολύνει την είσοδο νέων ελληνικών μετοχών, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από το εάν πληρούν τα κριτήρια, κυρίως των κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες έπειτα και από το ισχυρό sell-off που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν πιεστεί.
Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει έξι τίτλους: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank Holdings και Jumbo, ενώ στον δείκτη MSCI Small Cap είναι οι Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda Development, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Titan, ΑΔΜΗΕ. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως Εθνική Τράπεζα και Mytilineos θα μπορούσαν να μπουν στους βασικούς δείκτες της MSCI κατά την προσεχή αναθεώρηση του Μαΐου.
Facebook Comments