Διατηρεί η Goldman Sachs την προτίμησή της για τις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, συνεχίζοντας να εκτιμά ότι θα σημειώσουν από τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε ορίζοντα 12μήνου, καθώς όπως επισημαίνει η Ελλάδα έχει το “όπλο” του τουρισμού και θα ξεχωρίσει φέτος.

Σημειώνεται πως χθες και η HSBC ανέφερε πως παραμένει overweight στις ελληνικές μετοχές, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά πως ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει το “κλειδί” στο story ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος.

Σε νέα της έκθεση για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στις αναδυόμενες αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, η Goldman Sachs επισημαίνει πως τα funds που επενδύουν σε αυτά τα assets έχουν δεχτεί σημαντικές πιέσεις.

To “διπλό χτύπημα” των μεγάλων ρευστοποιήσεων τόσο στις ρωσικές όσο και στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών φέτος, ειδικά τον τελευταίο μήνα, όπως σημειώνει η Goldman. Ο βασικός δείκτης MSCI EM βρίσκεται επί του παρόντος 8% κάτω από τις αρχές του 2022 (σε δολάρια ΗΠΑ) και τα funds που επενδύουν στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο (μέση απόδοση -9,6%).

Οι πιέσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά τον Φεβρουάριο, ο οποίος σηματοδότησε τον πιο επώδυνο μήνα απόδοσης στην ιστορία για τα 30 μεγαλύτερα μετοχικά funds των αναδυόμενων αγορών, όπως τονίζει η Goldman Sachs.

Σε αυτό το πλαίσιο η αμερικανική τράπεζα τονίζει πως συστήνει στους επενδυτές να επικεντρωθούν σε στρατηγικές rotation στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, σε αγορές που στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, και σε αγορές της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής,  όπως η Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Goldman διατηρεί τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου, ενώ εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν κατά 17,8% φέτος και κατά 21,5% το 2023, που είναι και η υψηλότερη αύξηση σε όλο το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Το P/E της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10x, ενώ η μερισματική απόδοση τοποθετείται στα ελκυστικά επίπεδα του 3%.

Σε επίπεδο αποδόσεων, εκτιμά πως το Χ.Α. σε 12 μήνες από σήμερα θα σημειώνει την έβδομη καλύτερη απόδοσή, κοντά στο 30%, μετά τις αγορές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Αιγύπτου, της Τσεχίας, της Νοτίου Αφρικής και της Κίνας.

Γενικότερα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως η σημαντική υπεραπόδοση των μετοχών της Λατινικής Αμερικής  είναι ανησυχητική ίσως για τους επενδυτές καθώς αυτές οι αγορές μπορεί να έχουν λιγότερο περιθώριο να “τρέξουν”, αλλά η ίδια διαπιστώνει ότι το σημείο εκκίνησης για τη Βραζιλία και τη Χιλή ειδικότερα, ήταν αρκετά χαμηλό στις αρχές του 2022 και παραμένει έτσι overweight σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές. Από τις αγορές που έχουν υποαποδώσει το περισσότερο, δηλαδή τις CE-3 (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία), Ελλάδα και Αίγυπτος, παραμένει τακτικά πιο θετική στην Πολωνία και επίσης της αρέσει, όπως τονίζει, η Ελλάδα ως το τουριστικό story του 2022.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments