Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σφράγισε την πολιτική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταβληθεί σε ένα πιο κανονικό κόμμα εξουσίας, με διαδικασίες βάσης, μακριά από κλειστές διαδικασίες σε μια κεντρική επιτροπή. Απολύτως λογικό είναι, όλα τα σύγχρονα κόμματα ακολουθούν ανάλογες διαδικασίες, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει τελευταίος την πυρίτιδα. 

Όλα καλά λοιπόν; Υπό άλλες συνθήκες, σε ένα κόμμα με μια οργανωμένη εσωκομματική μειοψηφία, αν η πρόταση του αρχηγού είχε περάσει με 75%, τα πράγματα θα είναι πολύ καλά και από την επομένη το κόμμα θα δούλευε, προκειμένου να παρουσιάσει μια κανονική κυβερνητική πρόταση και να ξαναγίνει κυβέρνηση, ιδίως σε μια περίοδο φθοράς της κυβέρνησης λόγω της ακρίβειας. Όχι ο ΣΥΡΙΖΑ όμως! Γιατί, μπορεί να δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση στα λόγια, αλλά στην πράξη το συνέδριο έδωσε προς τα έξω μια εικόνα γκρίνιας για μικρά πράγματα, για κομματικές υποσημειώσεις, για το ήσσον και όχι το μείζον. 

Μια σειρά στελεχών πήγαν με λυμένο το ζωνάρι, βλέποντας πρώην πασόκους και άλλους «εισοδιστές» να τους τρώνε τις κομματικές θέσεις και αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν. Προς Θεού, δεν είναι ζήτημα αρχών. Με πολιτικό ρεαλισμό πορευόμενοι, οι άνθρωποι βλέπουν ότι δεν θα έχουν τύχη σε μια περίπτωση δεύτερης κυβερνητικής θητείας, καθώς θα προτιμηθούν όσοι ήρθαν τελευταίοι, σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει η απήχηση του χώρου. Μένουν με το παράπονο του 3% οι άνθρωποι, ότι τίμησαν τη φανέλα στα δύσκολα, αλλά η ομάδα τους άδειασε μετά. Έχει γίνει πολλάκις, θα γίνει κι άλλες φορές στο μέλλον.

Όταν, όμως, βλέπεις κανονικές αντεγκλήσεις από μικροφώνου, κόντρες κορυφής για επουσιώδη θέματα, ακόμα και φαγωμάρα μεσαίων στελεχών με το προεδρείο ή ακόμα και ύβρεις, όπως αυτές που δέχθηκε ο Θοδωρής Δρίτσα από έναν παντελώς άγνωστο τύπο, δεν μπορείς παρά να έχεις μια απορία: το κόμμα αυτό θα διαχειριζόταν καλύτερα όλες τις κρίσεις που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία δυό χρόνια; Έβρος, κορωνοϊός, οικονομική κρίση, εθνικά θέματα, πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια θα ήταν σε καλύτερα χέρια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία; Ένας ΣΥΡΙΖΑ που ως χθες δεν είχε κάνει συνέδριο, δυόμιση χρόνια μετά την ήττα του, και αφού έκανε κατάφερε αυτό να συζητείται για τα εσωκομματικά ενσταντανέ και όχι για τις προγραμματικές θέσεις του;

Ο καθένας έχει, βεβαίως, τις απόψεις του. Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο ισχυρός από αυτή τη διαδικασία, διότι, στο τέλος της ημέρας, το μόνο που μετρά το αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, όμως, ενισχύεται η άποψη ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να πετύχει στρατηγική νίκη σε εκλογές, πολλά δε να διαχειριστεί με τεχνοκρατική επάρκεια και πολιτική σύνεση πολλαπλές κρίσεις, όταν δεν έχει αποφασίσει απολύτως τι κόμμα θέλει να είναι και πώς θέλει αυτό να το πετύχει.

Facebook Comments