Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα, με την ευκαιρία μιας περιοδείας του στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας κοντά στο Παρίσι, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να φανεί «υπεύθυνος».

«Σε σχέση με τις τελευταίες ώρες και τις ρωσικές δηλώσεις και τις δοκιμές, καλώ τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν ως δύναμη που διαθέτει (πυρηνικά όπλα) και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραμείνει μια υπεύθυνη δύναμη και να μην ενδώσει σε καμιά μορφή πρόκλησης, γιατί αυτό θα ήταν μια βαθιά αλλαγή της διεθνούς γραμματικής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος που στοχεύει την επανεκλογή του την Κυριακή απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.

Ο Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι οι δυνάμεις του πήραν με «επιτυχία» τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης και έδωσε εντολή να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές παρά να πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον τους. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης χθες, Τετάρτη, την πρώτη επιτυχή δομική του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, ενός όπλου νέας τεχνολογίας πολύ μεγάλου βεληνεκούς που ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε ως «μοναδικό».

«Θα έχω την ευκαιρία, εάν οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι δεν εμπιστευτούν, ήδη από την προσεχή εβδομάδα να του τηλεφωνήσω», δήλωσε ο Μακρόν από το Σεν-Ντενί, ένα λαϊκό προάστιο της μητροπολίτης περιοχής του Παρισιού.

«Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση και ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι ως σύμμαχοι, να συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο μαζί με όλες τις δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών μη ευρωπαϊκών, και στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, να στείλουμε πολύ σαφή μηνύματα όσον αφορά τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν χρειάζεται καμιά κλιμάκωση. Εμείς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία και την ειρήνη, αλλά δεν πρέπει να ενδώσουμε σε καμία απόπειρα κλιμάκωσης, κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας».

Πηγές: ΑΜΠΕ

Facebook Comments