H SocGen παραμένει ουδέτερη για τα spreads της Ευρωζώνης και ειδικά για το 10ετές ιταλικό ομόλογο έναντι του γερμανικού στις 200 μονάδες βάσης, αλλά διαπιστώνει κινδύνους διεύρυνσης στις 230 μ.β. στα τέλη του 2022.

Οι καμπύλες 5-15 ετών και 5-20 ετών των ελληνικών ομολόγων έχουν γίνει πιο steep (ανοδικές) και για αυτόν τον λόγο η γαλλική τράπεζα ρευστοποιεί το πρόσφατο -κερδοφόρο όπως αποδείχθηκε- trade που πρότεινε όταν στις αρχές του μήνα είχε δει ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη στα ελληνικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνει η SocGen, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς με τις οικονομικές ανησυχίες να επηρεάζουν έντονα μία αγορά με ρευστότητα κάτω του μέσου όρου.

Σε κάθε περίπτωση, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει μείνει με εργαλεία όπως η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP που κατά τη SocGen έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της διεύρυνσης των spreads ανά χώρα. Αυτό σημαίνει ότι τα spreads θα παρουσιάσουν μια τάση προς αύξηση σε όλο το υπόλοιπο του έτους, ιδιαίτερα με την ΕΚΤ να μην αυξάνει πλέον τις θέσεις της από τον Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει η SocGen, ρευστοποιεί τα κέρδη της από το trade στα ελληνικά ομόλογα. Ενώ τα περιφερειακά spreads έχουν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν, καθώς η καμπύλη τους έγινε ανοδική απότομα. Η τράπεζα είχε υπογραμμίσει της στρέβλωση στην ελληνική καμπύλη στις αρχές του μήνα και εκτίμησε ότι θα γίνει πιο steep μια στα 5-15 έτη ή 5-20 έτη. Έκτοτε, τα spreads 5-15 και 5-20 ετών έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 60 μονάδες βάσης και υπερβαίνουν τον στόχο της των 70 μονάδων βάσης. Δεδομένου ότι οι καμπύλες έχουν γίνει πιο steep και η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι ασταθής, κλείνει το trade της με κέρδος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments