Η ραγδαία επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέρα με τη μέρα, μοιραία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αισθανόμαστε και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να σφυρηλάτησει ισχυρές συμμαχίες, με την Γαλλία, τις ΗΠΑ αλλά ακόμα και τη Γερμανία, κάτι που φάνηκε μετά τις δηλώσεις του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς κατά της τουρκικής επιθετικότητας και την επικείμενη επίσκεψη του, την προσεχή Παρασκευή, στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα διαθέτει τόσο ισχυρά ερείσματα, πολιτικά διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά. Η πατρίδα μας είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό απ’ όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και φυσικά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Ερντογάν και την παραληρηματική του συμπεριφορά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες τόσο με τη Γαλλία και τη Γερμανία όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν καταστήσει πολιτικά αλλά και στρατιωτικά πολύ πιο ισχυρή στην χώρα μας από τη ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Και σε αυτό οφείλεται κυρίως ο εκνευρισμός του τούρκου προέδρου, ο οποίος διαπιστώνει ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση πλέον να αντιμετωπίσει με τις μεγαλοιδεατικές, νεοθωμανικές ιδεοληψίες του, την Ελλάδα της οποίας οι δυνατότητες έχουν διευρυνθεί.

Το δυστύχημα για τη χώρα μας είναι ότι η αντιπολίτευση, τόσο ο ΣυΡιζΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το νέο παλιό ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στερούνται της ικανότητας να σταθούν στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων και να ανταποκριθούν με εθνικό μεγαλείο στις προκλήσεις των στιγμών. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αντί να στηρίζουν την κυβέρνηση και να δείχνουμε διεθνώς οτι η Ελλάδα κι οι Έλληνες, ενωμένοι σαν γροθιά, αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα κι αποφασιστικότητα, οι ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεμψιμοιρούν, προσπαθούν να υποτιμήσουν τις εθνικές επιτυχίες μας σε διεθνές επίπεδο για να κερδίσουν κοντόφθαλμα κάποιους πόντους και κάποια ψηφαλάκια ενόψει εκλογών. Πάγια άποψη μου είναι ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις ούτε για αντιπολιτευτικές μικρότητες. Ιδίως όταν μιλάμε για ένα μείζον ζήτημα, όπως είναι η τουρκική απειλή.

Ρωτούν πολύ εάν φοβάμαι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ή ακόμα χειρότερα έναν πόλεμο με την γείτονα. Τους απαντώ πως δεν το φοβάμαι. Διότι γνωρίζω ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρή για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Αλλά και γιατί γνωρίζω ότι το παραλήρημα Ερντογάν δεν θα τον οδηγήσει τελικά σε μια σύγκρουση απ από την οποία ο ίδιος προσωπικά μόνο χαμένος μπορεί να βγει. Αλλά φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε και τον κίνδυνο μιάς μεγαλύτερης έντασης, που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό. Η Ελλάδα, και πρωτίστως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι μια υπεύθυνη ηγεσία για τον τόπο μας, δεν έχει περιθώρια να παίζει με τόσο σοβαρά ζητήματα. Αλλά με την ψυχραιμία, την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα που την διακρίνουν να αντιμετωπίζει την τουρκική απειλή αποτελεσματικά. Και αυτό πράττει. Αυτό ελπίζω να πράξει κι η αντιπολίτευση.

Facebook Comments