Τον τερματισμό των αγορών ομολόγων με την έναρξη του γ’ τριμήνου, την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της σε πάνω από 10 χρόνια στην επόμενη συνεδρίαση της, επίσης τον Ιούλιο.

Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα βασικά του επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο. Στο μεταξύ, το Δ.Σ. αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Στην ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ σημειώνει εξάλλου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να αυξήσει εκ νέου τα βασικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Αφήνει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση του Σεπτεμβρίου να είναι μεγαλύτερη, σημειώνοντας ότι το μέγεθος αυτής της αύξησης “θα εξαρτηθεί από τις τελευταίες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό επιμείνουν ή επιδεινωθούν, θα ενδείκνυται μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου”.

 
Facebook Comments