Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων την Τρίτη, λόγω της αναζωπύρωσης των φόβων για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που εγείρει ελπίδες για επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.

Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων περιορίζεται και οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν, με το ευρώ να “βυθίζεται” σε χαμηλό δύο δεκαετιών, καθώς η νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η συνεχιζόμενη επέλαση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε ύφεση, ενώ έχουν περιορίσει πλέον τις προσδοκίες τους όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να υποχωρήσει κατά περίπου 40 μονάδες βάσης σε τρεις συνεδριάσεις.

Οι αγορές εξακολουθούν να προβλέψουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά λιγότερες από 140 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησε την Τρίτη στο 1,28%, μετά το “άλμα” κατά 11 μονάδες βάσης που καταγράφηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αναλυτές της Commerzbank, “η μικρή συναλλαγματική ρευστότητα πιθανότατα συνέβαλε στο χθεσινό sell-off”.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που αποτελεί δείκτη αναφοράς, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 1η Ιουνίου την προηγούμενη εβδομάδα, κατρακυλώντας στο 1,163%, αφότου σκαρφάλωσε στο 1,926% στα μέσα Ιουνίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.

“Παραμένουμε λίγο αισιόδοξοι όσον αφορά τις τιμές των γερμανικών ομολόγων λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην εκπληρώσει τις αναμενόμενες κινήσεις της νομισματικής σύσφιξης”, δήλωσε ο Hetal Mehta, Senior European Economist στο Legal and General Investment Management (LGIM).

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα προς τις αποδόσεις.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,34%, ενώ το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών τίτλων διευρύνθηκε στις 204 μονάδες βάσης.

Facebook Comments