Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που καλλιεργείται συστηματικά από την αριστερά, και ιδιαίτερα από τον ΣυΡιζΑ, είναι ότι οι αριστερές ιδέες δεν υπήρξαν ποτέ στην εξουσία.

Και όταν ο ΣυΡιζΑ ανέλαβε την εξουσία το 2015, δήθεν έπρεπε να διαχειριστεί την κρίση που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή της Νέας  Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί τις τεράστιες ευθύνες για την χρεοκοπία της Ελλάδος που έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το επιχείρημα αυτό δεν είναι σωστό. Μπορεί τυπικά η Αριστερά να μην βρέθηκε στην εξουσία μέχρι το 2015 αλλά ήταν παρούσα και ιδεολογικά ηγεμονική μετά το 1974 και την μεταπολίτευση.

Άλλωστε και οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981, εμπνεόμενες από τις επικρατούσες τότε αριστερές ιδέες, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστούν σαν τίποτα άλλο παρά μόνον ως τριτοκοσμικός λαϊκίστικος σοσιαλισμός, ανάλογος με αυτόν που επικρατούσε σε άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου τότε κόσμου, στην Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μόνο με την πάροδο του χρόνου και την ανάγκη  της εκλογίκευσης των δυσχερών καταστάσεων, το ΠΑΣΟΚ, στα χρόνια του Κώστα Σημίτη, μετετράπη σταδιακές σε ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Μέχρι τότε ήταν ένα τριτοκοσμικό λαϊκίστικο κόμμα της Αριστεράς. Αυτό δηλαδή που ήταν ο ΣυΡιζΑ το 2015 και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα,δυστυχώς, όπως αποδεικνύει και η αντιπολιτευτική του τακτική.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η αριστερά, με την ηγεμονική της θέση στο χώρο των ιδεών από το 1974 και μετά, είναι συνυπεύθυνη για την κατάντια της χώρας το 2010, πριν και μετά την χρεοκοπία.

Κι όποιος θέλει να το αμφισβητήσει ας αναρωτηθεί για τον κρατισμό, που κυριάρχησε με απόλυτο και συχνά διεστραμμένο τρόπο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Παρά τις κάποιες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημίτη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι το κρατικοδίαιτο σύστημα της μεταπολίτευσης, κι όχι ο φιλελευθερισμός η ο καπιταλισμός, είναι ο κύριος υπεύθυνος της χρεοκοπίας. Κι όσο η νοοτροπία αυτή συνεχίζει να κυριαρχεί και να αναπαράγεται, δυστυχώς δεν θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, του χρέους και της ισχνής ανάπτυξης

Διάβασα πρόσφατα μια ανάρτηση του καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη στο διαδίκτυο. Μολονότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά, η αναφορά του είναι καίρια κι ουσιαστική. Λέει χωρίς περικοκλάδες την πλήρη αλήθεια και την συνυπογράφω.

«Η βασική ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας ανήκει στα κόμματα που κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Όμως, η Αριστερά συνέβαλε καθοριστικά στην χρεοκοπία: διέλυσε την παραγωγική βάση με τις απεργίες, τις καταλήψεις, τον κομματικό συνδικαλισμό, κράτησε προς τα κάτω την εκπαίδευση με τις καταλήψεις, την βία, τον κομματισμό. Ρήμαξε στην κυριολεξία τα πανεπιστήμια, μετατρέποντάς τα σε αχούρια, σε άνδρο κομματανθρώπων της. Η Αριστερά πολέμησε λυσσαλέα τον εκσυγχρονισμό της χώρας, γιατί όπως είπε υπουργός της ‘δεν έχει τύχη στην κανονικότητα’. Πίεσε και διευκόλυνε επίσης τον λαϊκισμό των κομμάτων εξουσίας. Η Αριστερά είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την χώρα. Όλη η Αριστερά, από αυτήν του Καμμένου, την ολοκληρωτική σταλινική μέχρι την ανισόρροπη»

Facebook Comments