Στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή στην συζήτηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε μια πολύ ισχυρή αιχμή εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινάλ Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία είναι προφανές οτι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το προεκλογικό αλλα ενδεχομένως και το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μπάς και ψηφίσουμε Ανδρουλάκη και μας προκύψει Τσίπρας»;

Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη καταχειροκροτήθηκε από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η οποία διέψευσε εμπράκτως τα δημοσιεύματα του αντιπολιτευομένου τύπου και κάποιων πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ, ότι δήθεν υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια εναντίον του πρωθυπουργού από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Συγχρόνως όμως η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έδωσε ουσιαστικά το στίγμα της πορείας της χώρας προς τις εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δύο θα είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία από οτι φαίνεται θα κρατήσει αρκετούς μήνες. Διότι πλέον μετά και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα γίνει τη Δευτέρα, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν εκλογές πριν από την άνοιξη του 2023. Σε αυτή την μακρά περίοδο, το βέβαιο είναι ότι:

Πρώτον, η αντιπολίτευση σύσσωμη πλέον θα στοχοποιεί προσωπικά τον πρωθυπουργό και θα επιδιώκει την αποδόμηση του. Διότι διαπιστώνει ότι το μεγάλο εμπόδιο για την επάνοδο της στην εξουσία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνεπώς ένας ισχυρός πρωθυπουργός αποτελεί το μείζον εμπόδιο και για τον ΣΥΡΙΖα και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον κ. Τσίπρα προσωπικά.

Στην πράξη η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα της δημοκρατίας, όπως ισχυρίζεται. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ανατροπή Μητσοτάκη. Απόδειξη τούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε ένα ολίσθημα πολύ χειρότερο από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την οποίαν υποτίθεται οτι αγωνιά. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποκλέπτοντας επιλεκτικά την κατάθεση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη κ. Δεμίρη στην άκρως απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, την διοχέτευσαν σε φιλικά τους μέσα. Πρόκειται για πρωτοφανές ατόπημα κατά της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού, παραβίαση του απορρήτου κι εξευτελισμός του πολιτεύματος και του Συντάγματος. Αυτός είναι δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον ενδιαφέρει η Δημοκρατία. Αλλά μόνον η κατάκτηση της εξουσίας με κάθε μέσον.

Δεύτερον, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων δημιουργεί τις συνθήκες ενός αντικυβερνητικού μετώπου εναντίον του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Κι αυτό μοιραία θα καθορίσει την πορεία προς τις εκλογές. Αλλά σε μεγάλο βαθμό και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Διότι αποστερεί τη δυνατότητα μετεκλογικών συνεργασιών για τη ΝΔ, στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να κερδίσει αυτοδυναμία. Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγει ο κύριος Ανδρουλάκης αλλά ο ελληνικός λαός. Ακριβώς για να εμποδίσει έναν εκβιασμό που θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ για την σχηματισμό μετεκλογικής κυβέρνησης. Η γνώμη μου όμως είναι ότι στην περίπτωση σχηματισμού αυτού του αντί κυβερνητικού μετώπου, ο μεγάλος χαμένος δεν θα είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣυΡιζΑ αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη που δεν μπορεί να βρει πειστικές απαντήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων που το ίδιο σήκωσε πάρα πολύ. 

Facebook Comments