Σωστός ή λάθος ο θόρυβος για το σύνθημα Μητσοτάκη γα@@@@@ που ακούστηκε και προβλήθηκε σε γιγαντο-οθόνη στο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ήταν μια- ακραία έστω- σάτιρα και οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές;

Όχι απαντάει στο άρθρο του σήμερα Τρίτη στα Νέα ο αρθρογράφος Στέφανος Κασιμάτης, το θέμα είναι ότι το σύνθημα το υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας, το δικαιολόγησε και συνεπώς η ευθύνη είναι δική του. Το χρεώνεται…

“Το σύνθημα “Μητσοτάκη γ@…” πρωτοεμφανίζεται με την πανδημία, γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης. Το εισάγει η αντίσταση στα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, την περίοδο κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπονόμευε ευθέως και χωρίς ντροπή τα μέτρα. Δεν συνιστά λοιπόν καμία έκπληξη ότι το συγκεκριμένο χυδαίο σύνθημα εμφανίστηκε και στο ετήσιο φεστιβάλ της Νεολαίας Σύριζα.

Δεδομένου ότι η προβολή του σε γιγαντοοθόνη ήταν μέρος μιας παράστασης “stand-up comedy, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μη χρεώσουμε την ευθύνη στους διοργανωτές του φεστιβάλ. Θα λέγαμε ότι ήταν μέρος της σάτιρας. Δεν μας άρεσε η συγκεκριμένη σάτιρα: Τη βρίσκουμε αισχρή και προσβλητική; Απολύτως. Αλλά δεν μπορείς να απαγορεύσεις τη χυδαιότητα στην καλλιτεχνική έκφραση. Μόνο να την κρίνεις.

Δεν είναι αυτή όμως η περίπτωση με το συγκεκριμένο σύνθημα στο φεστιβάλ. Γιατί όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογεί το σύνθημα μέσα από την ομιλία του, τότε το χρεώνεται ο ίδιος και ό,τι εκπροσωπεί. Επειδή προφανώς είχε προηγηθεί σούσουρο και γκρίνια για το σύνθημα, ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι έπρεπε να το σχολιάσει στην ομιλία του και, ουσιαστικά, το δικαιολόγησε -αν δεν το υιοθέτησε κιόλας. Είναι έκφραση, είπε, της μεγάλης δυσφορίας της νέας γενιάς, για ένα καθεστώς “που συνθλίβει τα όνειρά της” Κάποτε, διευκρίνισε, αυτή η δυσφορία εκφράζεται “με τρόπο οργίλο, ίσως απολίτικο, γηπεδικό, θα έλεγε κανείς – τα είδατε τα συνθήματα” Αν το είχε προσπεράσει τελείως, κανείς δεν θα μπορούσε να του προσάψει το παραμικρό. Αυτός όμως ανέλαβε την ευθύνη μόνος του. Μη μας κάνει εντύπωση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του Πολάκη.”

Και ο Στέφανος Κασιμάτης συνεχίζει, σχολιάζοντας το γεγονός ότι το σύνθημα ήταν λεζάντα σε μια φωτογραφία του Πούτιν. Και αφού θυμίζει τη νεκρολογία του Αλέξη Τσίπρα για το Γκορμπατσόφ και τη θλίψη που εξέφρασε για το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού…καταλήγει:

“Με λίγα λόγια, η φιλορωσική και αντιδυτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται, όσο φιλότιμα κι αν προσπαθούν”.

Πηγή: TheToc.gr Tanea.gr

Facebook Comments