Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώνεται ήδη και θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος μόνο το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Barclays.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος και το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στο 2% μόνο μέχρι το τέλος του 2024, ενώ το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα κινηθεί στο 2,5% και η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο επεκτατική. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Barclays, η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν αποκλείεται βαθύτερη ύφεση, ενώ ο πιο επίμονος πληθωρισμός μπορεί να επαναφέρει στην ευρωζώνη το “φάντασμα” της κρίσης χρέους.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς οι περιορισμοί της COVID-19 άρθηκαν και ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε. Όπως ήταν αναμενόμενο, ωστόσο, η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε το καλοκαίρι, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόνο κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο και έτσι η Barclays συνεχίζει να προβλέπει ύφεση από το τρέχον δ’ τρίμηνο.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από την επιδείνωση των επιχειρηματικών ερευνών, κυρίως πρόσφατα από την περαιτέρω πτώση των PMI της ζώνης του ευρώ τον Οκτώβριο και την κατάρρευση των παραγγελιών των γερμανικών εργοστασίων τον Σεπτέμβριο. Η τράπεζα αναμένει σημαντική πτώση σε όλα τα στοιχεία της συνολικής ζήτησης που πλήττονται από το σοκ στους όρους εμπορίου. Αναμένει η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ από την κορυφή έως τα χαμηλά του να είναι της τάξης του 1,7% και μια ρηχή ανάκαμψη να ακολουθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ στο τέλος του 2024 να είναι ελαφρώς υψηλότερο (0,09%) από το επίπεδο του τρίτου τριμήνου του 2022.

Λόγω της ελαφρώς ισχυρότερης δυναμικής του γ’ τριμήνου του 2022 και της μέτριας αναβάθμισης των τριμηνιαίων προβλέψεών της για την ανάπτυξη, η Barclays προβλέπει πλέον μία μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,2% το 2022 (από +3,1% προηγουμένως), ύφεση 0,8% το 2023 (από -1,1% προηγουμένως) και ανάπτυξη 1,0% το 2024. Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οι χώρες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έως το τέλος του 2024, έπειτα από μηδενική ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο του 2023 και ύφεση στα δύο πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην περιοχή, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,6% κατά μέσο όρο το 2022 και στο 5,7% το 2023. ‘Όπως προβλέπει, ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το τέλος του 2024 χάρη σε έναν συνδυασμό σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας, της σταθεροποίησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της δυναμικής των ονομαστικών μισθών.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments