Στο 6,4% από 5,7% πριν αναβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το 2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% από 4%, ενώ για το 2024 την τοποθετεί στο 3,2%. Και αυτό τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι η ύφεση τα χτυπήσει την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας το 2023.

‘Όπως σημειώνει, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι εξαιρετικά αδύναμες το επόμενος έτος, με την παγκόσμια ανάπτυξη να κινείται στο μόλις 2,1% σε ετήσια βάση το 2023, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1993, μη συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και τον όγδοο πιο αδύναμο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Με 13 από τις 32 οικονομίες υπό την κάλυψή της να αναμένεται να συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023, η πρόβλεψή της προσεγγίζει κάτι παρόμοιο με μια “παγκόσμια ύφεση”, όπως επισημαίνει.

Η UBS τονίζει πως η αδυναμία της παγκόσμια οικονομίας το 2023 θα οφείλεται στην εξάλειψη των τους (εξασθενημένων) θετικών ανέμων από τη δυναμική του reopening μετά την Covid, στην επιχειρηματική αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη, στις ελλείψεις προσφοράς εργασίας, στη νομισματική σύσφιξη και τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό, τα οποία και επιβαρύνουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα. Η κατανάλωση έχει κινηθεί καλά προσωρινά χάρη στη συσσωρευμένη ζήτηση, τα δημοσιονομικά κίνητρα και τη μείωση των αποταμιεύσεων, αλλά θα δεχτεί “χτύπημα” από την αρνητική αύξηση του εισοδήματος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments