Τι διαβάσαμε στο ρεπορτάζ της 6/12/2022:

«Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη πορεία με συγκέντρωση στα Προπύλαια από μαθητές και φοιτητές ενώ στις 18:00 είναι το κάλεσμα πάλι στα Προπύλαια από διάφορες συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην ανακοίνωσή της η Τροχαία αναφέρει πως λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για την Τρίτη (06-12-2022), θα πραγματοποιηθούν κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε διάφορους οδικούς άξονες του Κέντρου της Αθήνας.»

Τι προβλέπει η νομοθεσία:

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4703/2020, ΦΕΚ 131/Α/10-7-2020

Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 3 – Υποχρέωση γνωστοποίησης

1.Ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

2.Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του οργανωτή, τον ακριβή τόπο, τον χρόνο έναρξης και τον εκτιμώμενο χρόνο λήξης, τον σκοπό, καθώς και το προτεινόμενο δρομολόγιο της συνάθροισης. Δεν οφείλεται γνωστοποίηση για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Εύλογα ερωτήματα προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης:

Ποιος είναι ο οργανωτής που γνωστοποίησε (;) την πραγματοποίηση δημόσιας συνάθροισης-πορείας «αντιεξουσιαστών» στις 18:00 στις 6 Δεκεμβρίου 2022;

Αν γνωστοποίησε ως όφειλε, περιέλαβε τα στοιχεία ταυτότητάς του;

Ποια οργάνωση, σύλλογο ή ομοσπονδία εκπροσωπεί;

Δόθηκε η άδεια από την Αστυνομία;

Αν δεν δόθηκε ποια μέτρα έλαβε η Αστυνομία για την εύρυθμη κυκλοφορία και την τήρηση της τάξης;

Δεν χρειάζεται να ακούσουμε βέβαια τον Υπουργό. Τις απαντήσεις ήδη τις ξέρουμε:

Το νομοσχέδιο είναι προσχηματικό και ουδέποτε λειτούργησε.

Εξαιρεί την 17 Νοεμβρίου για να αποφύγει να εφαρμόσει τα δέοντα.

Κανένα αίτημα δεν υποβλήθηκε από συλλογικότητα για την πορεία.

Η Αστυνομία γνωρίζει ποιοι είναι πίσω από την πορεία.

Η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα αν δεν λάβει εντολή από την πολιτική ηγεσία.

Η πολιτική ηγεσία δεν θα δώσει καμία εντολή διότι ζυγίζει το κόστος τήρησης της νομιμότητας και το βρίσκει δυσβάσταχτο σε σχέση με το επικοινωνιακό κομμάτι και την εικόνα της.

Οι νομοταγείς πολίτες βέβαια βρίσκουν δυσβάσταχτο το κόστος της συχνής διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας και τις καταστροφές που υφίστανται, αλλά για την κυβέρνηση αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα.

Έτσι θα πρέπει να υπομείνουν για άλλη μια φορά την θεσμοποιημένη επίδειξη δύναμης των αναρχομπάχαλων και την de facto ακύρωση του νόμου με την ανοχή του Υπουργείου. Ρόλος της Κυβέρνησης όμως είναι η τήρηση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του Κράτους, όχι ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικών ισορροπιών.

Υπομονή μέχρι την κάλπη.

Facebook Comments