Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως «καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Και συνέχισε: «Οφείλουμε να δράσουμε. Εχουμε μόνο το Σύνταγμα. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει η Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι βαθύτατα ένοχοι. Η παραμονή τους είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, την ασφάλεια της χώρας, για την ίδια τη χώρα. Μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί, επειδή η Ελλάδα θέλουμε να είναι Δημοκρατία, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στη θέση της. Για αυτούς τους λόγους υποβάλλουμε πρόταση μομφής. Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της διαφάνειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει εδώ να δώσει εξηγήσεις, να λογοδοτήσει. Και η Βουλή θα αναγκαστεί να αποφασίσει «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή». Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα είμαι βέβαιος ότι σύντομα την απάντηση θα τη δώσει ο ίδιος ο λαός». Στις 18.00 ξεκινάει η συζήτηση.
Νωρίτερα:
«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας». Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί, σε “στόχους” κι έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».

 

Facebook Comments