Η επενδυτική βαθμίδα, την οποία και θα είχε λάβει η Ελλάδα εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα επακόλουθα της πληθωριστικής και της ενεργειακής κρίσης, θεωρείται βέβαιο στοίχημα καθώς δεν εκτιμάται από κανέναν αναλυτή ή και επενδυτή ότι είναι θέμα του «εάν» θα την ανακτήσει η χώρα αλλά του «πότε».

Το πιο λογικό και προσγειωμένο σενάριο είναι να έλθει στο δεύτερο μισό του έτους και αφού έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία καθώς και όταν οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν μια καλύτερη εικόνα για την πορεία και τις συνθήκες της οικονομίας της ευρωζώνης καθώς και της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, η πλειονότητα των αναλυτών έβλεπε ύφεση φέτος στην ευρωζώνη, ένα σενάριο που πολλοί έχουν πάρει «πίσω». Αν και για την Ελλάδα δεν προβλεπόταν ύφεση, ωστόσο μία θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη σημαίνει ότι η προοπτικές της χώρας μας θα είναι ακόμα καλύτερες.

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων. Η ανάκτηση του οροσήμου θα επιταχύνει την αναβάθμιση και του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα και αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής πίτας

Η επενδυτική βαθμίδα, θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να γίνουν «επενδύσιμα» από assets υψηλού ρίσκου είναι σήμερα, επιτρέποντας σε μακροπροθέσμους θεσμικούς επενδυτές να πάρουν θέσεις με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές τους αλλά και η ρευστότητα της ρηχής ακόμα αγοράς. Έτσι οι επενδυτές και οι αναλυτές που θα ασχοληθούν με την Ελλάδα θα αυξηθούν.

Με λίγα λίγα, η Ελλάδα θα αλλάξει επενδυτική πίστα.

Τα παραπάνω τα υπογραμμίζουν άλλωστε και επενδυτικοί οίκοι στις πρόσφατες εκθέσεις τους.  Όπως σημείωσε η Axia Research, ενώ πιστεύει ότι η προοπτική μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια σε μια γρήγορη απόφαση για αναβαθμίσεις τους επόμενους μήνες, πιστεύει επίσης ότι είναι πιθανό το ορόσημο αυτό να ανακτηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2023. 

Η επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει η Axia, παραμένει ο βασικός στόχος για τη χώρα, δεδομένου του θετικού αποτελέσματος που θα έχει στην οικονομία και τα ελληνικά assets. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις βάσει των κανόνων περί collaterals της ΕΚΤ, ενώ μια τέτοια προοπτική θα διευρύνει τη βάση των δυνητικών επενδυτών των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι αρκετοί μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν μόνο σε ομόλογα με αξιολόγηση investment grade. Επίσης σημαντικό είναι ότι θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές να επιστρέψουν στις λίστες ορισμένων επενδυτών που δεν ήταν σε θέση να εξετάσουν τη χώρα μέχρι τώρα. Πολλά long only χαρτοφυλάκια έχουν παραμείνει μακριά από την Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ποιότητα το μέγεθος και η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους, λείπει από την αγορά.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε και η HSBC έπειτα από συναντήσεις που είχε με πελάτες της στο Λονδίνο, αρκετά funds περιμένουν να κτίσουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες εν αναμονή των καταλυτών του επόμενου διαστήματος. «Οι περισσότεροι επενδυτές που συναντήσαμε ήταν τοποθετημένοι σε ελληνικές τράπεζες και μερικοί καθαρά μακροπρόθεσμοι επενδυτές που δεν έχουν θέσεις ακόμα, σκέφτονται να κτίσουν», τονίζει η HSBC. «Η άποψή μας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολλαπλούς καταλύτες τους επόμενους 12 μήνες έτυχε θετικής υποδοχής», προσθέτει η HSBC. Ορισμένοι επενδυτές, όπως αναφέρει, βλέπουν περιθώρια ανόδου στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, θεωρώντας ότι οι διοικήσεις έδωσαν πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις για τη μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις. Κάποιοι επενδυτές που είναι καθαρά μακροπρόθεσμοι επικεντρώνονται στις εναπομένουσες προσπάθειες εξυγίανσης των NPEs και στην ποιότητα του κεφαλαίου, προκειμένου να εκτιμήσουν τους κινδύνους και να προγραμματίσουν ενδεχόμενες τοποθετήσεις τους.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά τις εκλογές και εντός του β’ εξαμήνου του 2023. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών καθώς και για την αναβάθμιση του ΧΑ σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς. Έτσι, παραμένουμε θετικοί στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο καθώς και σε μετοχές συγκεκριμένης αξίας», τονίζει από την πλευρά της Optima Bank. Όπως προσθέτει, η αξιολόγηση της Ελλάδας αναβαθμίστηκε από την S&P, την DBRS και την Fitch μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική. Η ανάκτηση του investment grade στο β’ εξάμηνο και μετά τις εκλογές θα ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση του Χ.Α από την MSCI σε ανεπτυγμένη αγορά το 2024. Επιπλέον θα οδηγήσει σε χαμηλότερο risk premium δίνοντας περιθώριο για περαιτέρω re-rating των ελληνικών μετοχών.

Στο βασικό σενάριο και της NBG Securities είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο β’ εξάμηνο του 2023, μετά τις εκλογές, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ειδικά στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοοικονομικών συνθηκών που είχαν ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. “Αναμένουμε ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και την ενδεχόμενη επανένταξή τους σε δείκτες ανεπτυγμένων αγορών – ένας αναμφίβολα θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί”, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Facebook Comments