Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21 Μαΐου είναι φυσιολογικό τα βλέμματα για μια ακόμη φορά να στρέφονται προς τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα.

Ιδίως μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών που άλλαξε τουλάχιστον στο θυμικό, την αντίδραση των πολιτών έναντι των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος.

Είναι σαφές ότι στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, η Νέα Δημοκρατία είχε υποστεί μία αξιοσημείωτη μείωση τριών έως τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Μετά την προκήρυξη και επισήμως των εκλογών για την 20ή 1 Μαΐου, το κλίμα ακόμα δεν έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, μολονότι η ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας.

Παρόλα αυτά ο θυμός παραμένει σε μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας και φυσικά επηρεάζει και τις δημοσκοπήσεις, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία κατορθώνει να παραμένει σαφέστατα το πρώτο κόμμα και να διατηρεί ένα σαφές κι ευδιάκριτο προβάδισμα έναντι του δεύτερου κόμματος, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά 4-6 μονάδες σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Όσο και αν θεωρούμε ότι οι δημοσκοπήσεις μας βολεύουν ή δε μας βολεύουν, το βέβαιο είναι ότι αποτελούν μια ξεκάθαρη και σαφή εικόνα της στιγμής για το πως σκέφτεται ο μέσος έλληνας ψηφοφόρος.

Η εκτίμησή μου είναι ότι η σαφέστερη στάση των πολιτών θα διαφανεί στις  δημοσκοπήσεις του να πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα, οπότε και θα έχει περιοριστεί ο θυμός που δικαιολογημένα κατάλαβε μέρος της κοινωνίας μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ωστόσο, από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτό το διάστημα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, πέραν του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Το πρώτο και κατά τη γνώμη μου το πιο επικίνδυνο για το πολιτικό σύστημα, είναι η άνοδος του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη το οποίο φαίνεται ότι αν του επιτραπεί από τον Άρειο Πάγο να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία, τότε θα κατορθώσει να ξεπεράσει το φράγμα του 3% και να εισέλθει στην κατανομή των εδρών.

Ομοίως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί ελαφρώς αλλά σαφώς τα μικρότερα κόμματα και ιδίως το Μέρα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη το οποίο και αυτό διεκδικεί με αξιώσεις την  είσοδο του εκ νέου στην Βουλή.

Από τις έρευνες της κοινής γνώμης όμως προκύπτουν κι άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που κατά τη γνώμη μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21 Μαΐου και θα μπορέσει να διεκδικήσει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν, με ενισχυμένη αναλογική αυτή τη φορά, στις 2 Ιουλίου.

Το πρώτο εξ’αυτών των συμπερασμάτων είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για να κυβερνήσει τη χώρα προηγείται με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο Αλέξη Τσίπρα. Κανένας πρωθυπουργός με τόσο μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό του δεν έχει χάσει ποτέ τις εκλογές.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά την λεγόμενη παράσταση νίκης όπου εκεί το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αβυσσαλέο. Σε ποσοστό γύρω στο 65%  ο κόσμος λέει ότι ο νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ στο παρελθόν. Όποιος προηγείται στην παράσταση νίκης, και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά, κερδίζει σίγουρα τις εκλογές


 

Facebook Comments