Ο χρόνος για τις εκλογές της 21 Μαΐου αρχίζει να μετρά αντίστροφα. Τη Μεγάλη Τετάρτη έκλεισε η Βουλή μετά την υπερψήφιση και του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ήταν το τελευταίο που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή.

Και επισήμως αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και θα της ζητήσει να διαλύσει τη Βουλή.

Το αργότερο στις 25 Απριλίου και θεσμικά θα θυροκολληθεί το διάταγμα για την διάλυση του κοινοβουλίου. Αμέσως μετά η χώρα θα μπει και στην τυπική προεκλογική περίοδο για τις 21 Μαΐου. Μια μακρά προεκλογική περίοδος, που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες άτυπα,  θα κορυφωθεί και το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει την πορεία της χώρας όχι μόνο για την επόμενη τετραετία αλλά και για  μεγαλύτερο διάστημα. Ίσως δεκαετιών.

Γι’αυτό τα διλήμματα που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική αυτή περίοδο, θα είναι καθοριστικά για το μέλλον. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες, καθοριστικές αλλαγές που συμβαίνουν στο παγκόσμιο σύστημα και δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα σπανίως κατανοούμε στο πραγματικό τους εύρος.

Ο κόσμος, μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι ο ίδιος, που γνωρίζαμε προηγουμένως. Έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο και φαίνεται ότι θα συνεχίζει να αλλάζει στο προσεχές διάστημα. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία έχει πάρει τη μορφή ενός νέου σκληρού ψυχρού πολέμου. Ενώ πίσω από αυτή την αντιπαράθεση κρύβεται κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Η ουσιαστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Μια σύγκρουση της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση. Και είναι βέβαιον ότι θα καθορίσει με πολύ καθοριστικό τρόπο τις εξελίξεις στην ανθρωπότητα τις προσεχείς δεκαετίες.

Συνεπώς, στο νέο αυτό παγκόσμιο πλαίσιο το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η ιδανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών και να καθορίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον της πατρίδας τις πολιτικές εξελίξεις. Η άποψη που εκφράζεται από την Νέα Δημοκρατία είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή, που θα εγγυάται την σταθερότητα και στο τιμόνι της θα βρίσκεται ένας πρωθυπουργός ικανός να ανταπεξέλθει στις μεγάλες δοκιμασίες που προμηνύεται ότι θα έχουμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντιπολίτευση διαφωνεί με την άποψη αυτή και εισηγείται μια κυβέρνηση συνεργασίας, δύο η και περισσοτέρων κομμάτων, μια κυβέρνηση ηττημένων, χωρίς όμως να μπορεί να μας πείσει ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι επωφελής για τον τόπο και λυσιτελής ως προς τον σχηματισμό της, αφού δεν θα συγκεντρώνει επαρκή αριθμό συναινούντων βουλευτών.

Ο ΣυΡιζΑ, μολονότι επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας, δεν μας λέει πως αυτή θα προκύψει αφού το ΠΑΣΟΚ Κιναλ αρνείται τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό αυτής της κυβέρνησης. Θα εγκαταλείψει άραγε ο ΣυΡιζΑ τον κύριο Τσίπρα εις όφελος ενός άγνωστου πρωθυπουργού τον οποίον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται ακόμα να κατονομάσει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και δείχνουν το αδιέξοδο μιας μπερδεμένης αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίζει να παίζει κωμικοτραγικά παιχνίδια εις βάρος του εθνικού συμφέροντος σε μια εποχή πολύ κρίσιμη για την πατρίδα.

Συνεπώς το κρίσιμο δίλημμα για τις εκλογές της 21 Μαΐου είναι αν θέλουμε μια σταθερή, ισχυρή, αποφασιστική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή αν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες οι οποίες θα οδηγούν σε ακυβερνησία. Σε αυτό το δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν οι έλληνες ψηφοφόροι 

Facebook Comments